Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!

Bon Jovi két ingyenes éttermet nyitott a rászorulók számára!

Jon Bon Jovi a zeneipar egyik legismertebb zenésze, és olyan olyan híres tévéműsorok szereplője, mint az Ally McBeal. Többször a legvonzóbb művészek listájának élén állt, de ezenkívül elszánt politikai aktivista, és kiáll a jótékonysági ügyek mellett is. Nemrég két olyan éttermet nyitott, ahol a szegények úgy étkezhetnek, hogy nem kell fizessenek.

“Mindenkit szeretettel várunk az asztalunkhoz”

A Soul Kitchen annak a nonprofit szervezetnek a neve, amelyet a JBJ Alapítvány, a Jon Bon Jovi nevének kezdőbetűit viselő intézmény irányít. A Soul Kitchen-ben az ételnek nincs előre megszabott ára, vagyis gyakorlatilag ingyen van, és csak az fizet érte, aki akar, és annyit, amennyit jónak gondol. Aki szeretne, egy 20 dolláros adományt ajánlhat fel az alapítvány számára, de például a hajléktalanok a konyhán való önkénteskedés fejében ingyen étkezhetnek.

Az étterem honlapja szerint a felszolgált ételek 51%-át adományokból fedezték. A fennmaradó 49%-ot az anyagi források nélküli emberek önkéntes munkája segítségével teremtették el. Az étterem mottója: „Mindenkit szeretettel várunk az asztalunkhoz.”

Bon Jovi az első ilyen éttermét 2011 októberében nyitotta meg szülővárosában, New Jersey Red Bank területén. A második éttermet 2016-ban nyitotta meg, a Toms River közelében, a Sandy hurrikán által sújtott területen.

Ezt már olvastad? Jon Bon Jovi középiskolás barátnőjét vette feleségül: 40 éve élnek szerelemben!

“Mindig azt tekintettük a küldetésünknek, hogy pozitív változásokat indítsunk el, főleg az éhség és a hajléktalanság ellen küzdöttünk” – mondta a második étterme nyitásakor Bon Jovi. “Az étlapunkon nincsenek árak feltüntetve. Tehát a rászorulók is nyugodtan eljöhetnek hozzánk enni, majd később egy kis mosogatással vagy kerti munkával “ledolgozzák” az ételt” – tette hozzá.

Ha valaki a Soul Kitchen-ben szeretne enni, nem szükséges előre asztalt foglalnia, az érkezési sorrendben fogadják a vendégeket, ameddig van hely. A törzsvendégeken kívül pedig idegeneket is szívesen befogadnak, anyagi körülményektől és társadalmi státusztól függetlenül. Természetesen a rászorulók mindig elsőbbséget élveznek.

A menü 10 naponta változik, 3 fogásból áll, amelyet a helyi amerikai konyha ihletett. Az első fogás leves vagy saláta, a főétel általában fehér vagy vörös húsból vagy halból készül, de vegetáriánus és gluténmentes étkezésre is van lehetőség. A desszert pedig az évszakoknak megfelelően változik. Az ételeket tápláló és organikus alapanyagokból készítik az étterem saját kertjéből, és a gazdaság tulajdonosa is a civil szervezet.

Ezt már olvastad? Kurt Russel és Goldie Hawn közel 40 éve párkapcsolatának titka: “Semmi sem nagyobb kincs mint a család. Minden nehézséget magér.”

E két étterem mellett a JBJ Alapítvány Philadelphia városában otthonokat építtetett hajléktalanoknak, fiataloknak és veteránoknak. Ezenkívül támogatott egy leányanyák és csecsemőik számára létrehozott otthon felépítését, valamint egy olyan menhelyet a hajléktalanok számára, amelyben szakszerű orvosi ellátás is működik.

A rocksztár és felesége, Dorothea Hurley által létrehozott alapítványnak egyértelmű küldetése van: “Küzdelem az éhség, a szegénység és a hajléktalanság ördögi körének megtörése ellen. Különböző programok létrehozásával és támogatások nyújtásával az innovatív közösségi haszonélvező szervezetek számára.”

A nonprofit szervezet keretében elindult egy olyan program, amely segítségével megtanítják az érdeklődőket hatékonyan önéletrajzot írni, sőt ingyenes pénzügyi, jogi és munkaügyi tanácsokkal is szolgálnak.