KezdőlapBulvárMeghalt a fiú, amikor kimentette családját egy tűzből, további 8 életet mentett...

Meghalt a fiú, amikor kimentette családját egy tűzből, további 8 életet mentett meg szervdonorként: „Ő egy igazi hős”

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Xaven Garcia először kimenekült a lángokban álló házból, de aztán visszaszaladt, hogy kimentse az édesapját és a nővérét.

A 17 éves Xaven Garcia úgy halt meg, hogy próbálta megmenteni a családját, amikor november 14-én tűz ütött ki az otthonukban. Az albuquerque-i gimnazista most nyolc másik ember életét is megmentette szervdonorként. Xaven visszaszaladt az égő házba az édesapja, Phil, után, és meghalt, ahogy a füst megtöltötte a tüdejét.

„Ő egy igazi hős mindannyiunk számára” – mondta az édesapa. Xaven Garcia és Phil focimeccset néztek, és közben elaludtak a kanapén, de Phil később felébredt, és elment lefeküdni a saját ágyába. Mélyen aludt, amikor Xaven berontott a szobába, és felébresztette, mondván, hogy tűz van, és azonnal el kell hagyniuk a házat.

„Nagyon kába voltam, nem tudtam rendesen felébredni. Szóval szó szerint megragadott, és elkezdett kirángatni a házból” – mesélte Phil.

Épségben ki is jutottak, de Phil visszament, hogy kimentse Xaven nővérét, mert elfelejtette, hogy a lánya még mindig munkában van. Mielőtt visszatért volna a házba, mondta a fiának, hogy semmiképpen ne kövesse, de Xaven attól tartott, hogy az apja eszméletét vesztette odabent, ezért a segítségére sietett. A füst túl soknak bizonyult Xaven számára.

„Valószínűleg beszaladt, hogy újra kivigyen. De a füst túl sok volt neki” – mondta Phil. „Az orvosok úgy gondolják, hogy nagyjából azonnal meghalt, mert a fekete korom megtöltötte a tüdejét, és azonnal megölte. Semmi jele nem volt annak, hogy bármilyen formában küszködött vagy szenvedett volna” – tette hozzá. A tüzet egy kigyulladt radiátor okozta, és a lángok gyorsan átterjedtek a ház többi részére. A tűzoltóság szóvivője, Tom Ruiz, elmondta, hogy az ügyet még vizsgálják, de megerősítette, hogy véletlen balesetről van szó.

Xaven regisztrált szervdonor volt, ezért halála után is életeket menthetett. Az édesapja felidézte a pillanatot, amikor Xaven eldöntötte, hogy szervdonor lesz: „Éppen tévét néztünk, és elő akartam venni valamit a pénztárcámból, de kicsúszott a kezemből, és kiesett belőle a jogosítványom” – magyarázta Phil, hozzátéve, hogy Xaven meglátta szív szimbólumot az igazolványán, és megkérdezte, mit jelent. „Mondtam neki, hogy azt jelenti, hogy szervdonor lehetek, ha valami tragédia történik. Ő pedig csak rám nézett és azt mondta: Ezt én is meg akarom csinálni.”

Xaven mostohaanyja, Stacey, azt mondja, megnyugtató tudni, hogy Xaven több ember életét is megmentheti. Xaven lépét, veséit és más szöveteit is felhasználhatják mások életének megmentésére.

A kórház személyzete nagy számban megjelent, hogy részt vegyen egy különleges búcsúszertartáson Xaven tiszteletére, mielőtt eladományozták volna a szerveit. „Soha nem is hallottunk még ilyesmiről, de amikor láttuk az összes orvost, az adminisztrációs személyzetet, az ápolókat, az intenzív osztály teljes személyzetét, úgy tűnt, mintha az egész kórház ott lett volna. Csodálatos, elképesztő dolog. Csak remélni tudom, hogy bárki is kapja a fiam szerveit, valóban értékelni fogja az élet minden egyes pillanatát” – mondta Phil.

Xaven mostohaanyja, Stacey azt mondta, egy órával a tragédia előtt, a fiú még felhívta őt telefonon. „Ezek voltak az utolsó szavai: Szeretlek, anya” – emlékezett vissza Stacey. Xaven szeretett gördeszkázni és számítógépezni, és imádta a családját.

„Ő volt a legkedvesebb, jószívű, tisztelettudó fiatalember. A Mountainair középiskolába járt, és a Mountainair katolikus templomban volt ministráns. Szerette a videójátékokat, és designer akart lenni” – írta a fiú nagymamája, Susan Garcia, a GoFundMe oldalon, amit azért hoztak létre, hogy pénzt gyűjtsenek Xaven temetésére.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet