Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

A rocktörténelem leghosszabb ideig tartó és legsikeresebb együttműködése újból szárnyra kap, miután a legendás Rock And Roll Hall Of Fame tagok, Carlos Santana és Clive Davis, a Sony Music Kreatív Főigazgatója közreműködik egy vadonatúj koncepció albumon, a „GUITAR HEAVEN: THE GREATEST GUITAR CLASSICS OF ALL TIME-on, mely 2010. szeptember 20-án jelenik meg világszerte. Az album társproducere Carlos Santana és Clive Davis volt, míg a dalok producerei Matt Serletic és Howard Benson voltak.

Kollektív enciklopédikus tudásukat felhasználva Carlos Santana és Clive Davis összeállított egy listát gitárcentrikus dalokról – aztán meghívtak néhány különleges vendégelőadót minden egyes számhoz. A skála igen széles: Chris Cornell (a Led Zeppelin “Whole Lotta Love” feldolgozásában közreműködik), Pat Monahan (a Van Halen “Dance The Night Away”-ében), Chester Bennington és Ray Manzarek (a The Doors “Riders on the Storm”-jában), Rob Thomas (a Cream “Sunshine Of Your Love”-jában), Scott Weiland (a The Rolling Stones “Can’t You Hear Me Knockin’”-jában), Chris Daughtry (a Def Leppard “Photograph”-jában), Gavin Rossdale (a T. Rex “Bang A Gong”-jában), valamint a rapper Nas (az AC/DC “Back In Black”-jében), a veterán Joe Cocker (Jimi Hendrix “Little Wing”-jében), de a lista még nem ért véget.

George Harrisonnak is dedikálnak egy nagyon különleges dalt a GUITAR HEAVEN… albumon, a “While My Guitar Gently Weeps” című szerzeményt india.arie énekessel és a mester csellista Yo-Yo Maval rögzítették. „A dalt hallgatva egyszerre ugrottam volna ki a bőrömből örömömben és sírtam is volna.” – monta Olivia Harrison Carlosnak.

Ezeken a sztárokon felül Carlos „páratlan megerősítést és dícséretet” ad saját állandó zenekarának is a GUITAR HEAVEN… albumon végzett munkájukért, mely az első komplett stúdió album, amit velük közösen készített. A banda tagjai, akik az albumon kísérik Carlost: Dennis Chambers (dobok), Benny Rietveld (basszus), Karl Perrazo (timbales), Tommy Anthony (ritmusgitár), Freddie Ravel (billentyű), Andy Vargas (háttér vokál) és Raul Rekow (konga). Bill Ortiz (trombita) és Jeff Cressman (harsona) szintén játszanak a lemezen.

„Rengeteg bizalomra volt szükség ezeknek a daloknak az elkészítéséhez.” – mondja Carlos. „Bizalomra Matt Serletic és Howard Benson részéről, ezeknek a lenyűgöző énekeseknek a részéről, ezeknek a fantasztikus zenészeknek a részéről, meg kellett bízzanak bennem, én pedig bíztam Clive-ban, így ez egyfajta láncreakciója a szeretetnek, mert ez a legnagyobb formája a szeretetnek, ami ezen a világon létezik: a Bizalom.”

„A dalok különlegesek és a vendégelőadók is azok.” – mondja Clive Davis. „De ami egyedülálló, és amiért ez az album több mint maguk a különálló dalok, az maga a tény, hogy ezeket azért választottuk, mert gitár klasszikusok. És magát a gitárt ünneplik Carlos Santana előadása miatt.”

A GUITAR HEAVEN… Santana első új stúdió albuma a korábbi, egymást követő sikerkiadványok óta: Supernatural (1999), Shaman (2002), és az All That I Am (2005). Mindhárom lemez producere Carlos Santana és Clive Davis volt. Mindhárom lemez a szívélyes és ünnepelt újra-egyesülést fejezte ki azzal az emberrel, aki először leszerződtette Santanat a Columbia Recordshoz (miután látta őket a San Francisco-i Fillmore Westben 1968 karácsonyának hetében, Bill Graham kérésére). Clive felügyelte feltörekvő éveiket az úton, míg el nem jutottak a nemzetközi szupersztárságig, mely 1969-ben kezdődött, debütáló albumuk augusztus 18-i, hétfői megjelenésével, mely előtt két nappal a mára már történelemnek számító woodstocki fesztiválon léptek fel.

Három évtizeddel később, 1999-ben a Supernatural lett – és maradt azóta is – az iparág egyik felűlmúlhatatlan jelensége, 15-szörös platinalemez minősítéssel csak Amerikában, és közel kétszer ennyi eladással világszerte, a SoundScan éra 6. legtöbb példányszámban elkelt albumaként. A Supernatural 102 hetet töltött a Billboard albumlistán, melyből 12 hétig #1 volt. Sikerét a két rajta szereplő #1 slágernek, a „Smooth”-nak (melyet a Matchbox Twentyből megismert Rob Thomas-szal írt és készített közösen) és a „Maria Maria”-nak köszönheti.

És ami a legfontosabb, a Supernatural kilenc Grammy-díjat kapott, mely minden idők legtöbb díja egyetlen albumért. A díjak között volt „Az Év Albuma” és „A Legjobb Rock Album” díj, csakúgy mint „Az Év Felvétele”, „Az Év Dala”, „A Legjobb Pop Közreműködés” – mind a „Smooth”-ért, valamint „A Legjobb Pop Előadás egy Duótól/Csapattól” díja a „Maria Maria”-ért. Ezen felül két Latin Grammy-díjat is kapott a lemez abban az évben – mely díjat abban az évben osztottak ki először: „Az Év Felvétele” és „A Legjobb Rock Előadás egy Duótól/Csapattól” kategóriákat nyerte meg.

A Supernatural után nehéz volt új lemezzel kijönni – de 2002-ben a Shaman Santananak újabb #1 helyezést és többszörös platina minősítésű albumot hozott, melyet a szintén Grammy-díjas, Top5-ös sláger, a Michelle Branch-csel készített „The Game Of Love” és a Top10-es, a Nickelbackes Chad Kroegerrel készített „Why Don’t You And I” repített a csúcsra. Az együttműködésben született albumok sorozatának harmadik tagja a 2005-ös All That I Am, mely #2 helyen nyitott az albumlistán és a himnikus, az Aerosmith énekesével, Steven Tylerrel felvett rockdal, a „Just Feel Better” fémjelezte.

Az Ultimate Santana lemez 2007-ben jelent meg, mely az első, teljes karriert átölelő antológia volt. Az albumon olyan mérföldkőnek számító felvételek szerepeltek az együttes korai, Columbia Recordsnál eltöltött slágergyáros időszakából, mint az “Evil Ways”, a “Black Magic Woman”, az “Oye Como Va”, a “Samba Pa Ti”, az “Everybody’s Everything”, a “No One To Depend On”, és az “Europa”, valamint az előző három stúdióalbum úttörő slágerei és néhány új, soha ki nem adott felvétel – köztük az „Into The Night” című dal Chad Krogerrel, mely hazánkban több mint 100 hétig szerepelt a rádiós listán, és #1 helyezést ért el.

Több mint 40 év telt el azóta, hogy a Santana Blues Band először fellépett Bill Graham Fillmore West nevű szórakozóhelyén San Franciscoban, a The Who előzenekaraként 1967-ben. A Santana minden szempontból egyedülálló az első generációs „Bay Area” bandák közül, hiszen képesek voltak fenntartani sikereiket a slágerlistákon és a stadionokban is telházas koncerteket adva. Eddig 20 amerikai (RIAA) arany, platina vagy többszörös platina albummal (köztük 14 egymást követő minősítéssel), és világszerte több mint 90 millió eladott lemezzel büszkélkedhetnek. A GUITAR HEAVEN: THE GREATEST GUITAR CLASSICS OF ALL TIME újabb nyomot hagy a történelemben, a következő generáció számára.

Magyarországon Santana 1999. óta kiadott összes albuma hatalmas népszerűségnek örvend, a Supernatural, a Shaman és az All That I Am mind aranylemez lett, míg az Ultimate Santana platina minősítést ért el. 2008-ban 300.000 ember láthatta Santanat Budapesten, a Kapcsolat koncert jóvoltából, mely máig a legsikeresebb koncertek egyikének számít hazánkban.

GUITAR HEAVEN: THE GREATEST GUITAR CLASSICS OF ALL TIME (még nem végleges tracklista):

“Whole Lotta Love” featuring Chris Cornell (Led Zeppelin)

“Sunshine Of Your Love” featuring Rob Thomas (Cream)

“Can’t You Hear Me Knockin’” featuring Scott Weiland (The Rolling Stones)

“Dance the Night Away” featuring Pat Monahan (Van Halen)

“While My Guitar Gently Weeps” featuring india.arie and Yo-Yo Ma (The Beatles)

“Bang A Gong” featuring Gavin Rossdale (T. Rex)

“Smoke On the Water” featuring Jacoby Shaddix (Deep Purple)

“Photograph” featuring Chris Daughtry (Def Leppard)

“Back In Black” featuring Nas (AC/DC)

“Little Wing” featuring Joe Cocker (Jimi Hendrix)

“Riders On the Storm” featuring Chester Bennington and Ray Manzarek (The Doors)

“I Ain’t Superstitious” featuring Jonny Lang (Howlin’ Wolf, Jeff Beck Group)

“Fortunate Son” featuring Scott Stapp (Creedence Clearwater Revival)


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!