Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

A Duna Televízió július 3-án közvetíti Scheffler János boldoggá avatási szertartását. A jeles eseménnyel kiemelten foglalkoznak a Magyar Televízió és a Magyar Rádió vallási és közéleti műsorai.

II. János Pál pápa áprilisi boldoggá avatása után újabb ünnepre, Scheffler János boldoggá avatására készül a világegyház, a Magyar Katolikus Egyház és a magyar katolikus hívek közössége. A Duna Televízió helyszíni közvetítéssel tiszteleg a vértanú püspök, Scheffler János emléke előtt, a Magyar Televízió és a Magyar Rádió számos műsorában idézi fel a főpap eseményekben gazdag életét, tragikus halálát.

„A közmédiának kötelessége, hogy a világ magyarsága számára közkinccsé tegye, és az utókornak megőrizze a magyar egyház történetének legfontosabb eseményeit – mutat rá a közmédia szerepére Barlay Tamás, az MTVA vallási műsorok főszerkesztője. – VI. Pál pápa szavait idézem, aki szerint korunknak nem tanítókra, hanem tanúságtevőkre van szüksége. Scheffler János élete mindenki, így a nézők számára is példa.”

Szatmárnémetiben, a Székesegyház előtti téren tartott boldoggá avatási szertartás közvetítése a Duna Televízióban magyar idő szerint 9.00 órakor kezdődik, s várhatóan 11.30-ig tart. A boldoggá avatás részeként Angelo Amato bíboros, a Szenttéavatási Ügyek Kongregációjának prefektusa, felolvassa a Szentatya levelét, ezt követően leplezik le Scheffler János arcképét. Az ünnepi szentmisét Erdő Péter bíboros celebrálja.

A Magyar Televízió az esemény előtti pénteken a Ma Reggelben foglalkozik a vasárnapi ünneppel. A Katolikus krónika július 10-én, vasárnap foglalja össze a boldoggá avatás emlékezetes pillanatait, s részleteket mutat be Lakatos Attila, Balla Tünde, Villányi Zoltán és Kirsch Norbert „Estote perfecti, estote perfectores“ című filmjéből. Az alkotás János püspök, a lelki vezető példáját állítja elénk, aki a film címe szerint is „saját és mindenki tökéletesedésére” törekedett (9.15 m1, 12.15 m2).

A Magyar Rádió július 4-én, hétfőn a Határok nélkül című műsorban (18.30, MR1-Kossuth Rádió) és másnap a Tanúim lesztek! (13.30, MR1-Kossuth Rádió) adásában számol be az eseményről.

Scheffler János

Az egykori szatmári római katolikus megyéspüspök élete összeforrott a kisebbségben élő magyarok közösségével. Trianon után gimnáziumi tanárként foglalkozik a fiatalsággal, majd nagymajtényi plébánosként tartja a lelket az elkeseredett hívekben. 1926-tól teológiát tanít a nagyváradi és a szatmári egyházmegyében. A magyar területek visszacsatolása után 1942-ben XII. Piusz pápa szatmári megyéspüspökké nevezi ki.

A főpap kálváriája a háború után kezdődik, amikor az új román kommunista kormányzat céljául tűzte ki a Romániai Katolikus Egyház Rómától való elszakítását, s terveiben való aktív közreműködésre kívánta rávenni a főpapot. Scheffler rendíthetetlen maradt elvei mellett, így megaláztatás, testi-lelki szenvedés várt rá. 1952-ben a Bukarest melletti zsilavai börtönben adja vissza lelkét teremtőjének. Mindhalálig hű maradt püspöki jelmondatához: „Hogy mindannyian egyek legyenek.”

A rendszerváltozás után az újjáalakult Szatmári Egyházmegye kezdeményezte a püspök vértanú boldoggá avatásának előkészítését, a dokumentumokat 1996. december 5-én adták át a Szenttéavatási Kongregációnak. XVI. Benedek pápa 2010. július 1-én hagyta jóvá az Angelo Amato bíboros – a Szenttéavatási Ügyek Kongregációjának prefektusa – által bemutatott boldoggá avatási dekrétumot.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!