KezdőlapBulvárSinéad O'Connor tragikus élete: anyja bántalmazta, karrierje kudarcot vallott, fia öngyilkos lett

Sinéad O’Connor tragikus élete: anyja bántalmazta, karrierje kudarcot vallott, fia öngyilkos lett

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Az összetéveszthetetlen hangjáról világszerte méltán elismert Sinéad O’Connor egész életében nem tett mást, mint hogy a szenvedéséről énekelt. A Grammy-díjas művész létezését sok fájdalom, bántalmazás, vita és kudarcba fulladt házasság uralta. A múlt traumái és a mentális betegsége, amelyekben szenved, nem egyszer a kétségbeesés szélére sodorták élete során. Az alábbiakban bemutatjuk szívszorító élettörténetét.

Sinéad O’Connor 1966-ban született Dublinban, Írországban. Sajnos a szülei úgy döntöttek, hogy különválnak, amikor még gyerek volt, és mint kislány ekkor az anyjával maradt. Mindez akkor történt, amikor az énekesnő mindössze 8 éves volt.

Ebben az időszakban Sinéad O’Connor olyan visszaélések áldozata lett, amelyeket nehéz elképzelni. És hogy ki volt az, aki testileg és szexuálisan is bántalmazta? A nő, aki életet adott neki, azaz az édesanyja, aki mentális egészségügyi problémákkal küzdött, és kábítószer függő volt, olyannyira, hogy egy időben arra kényszerítette a lányát, hogy több hónapig egy fészerben éljen.

„Valóságos kínzókamrában éreztem magam. Anyám olyan ember volt, aki boldog volt, és mosolygott, amikor bánthatott… Rettegtem… Sajnálom, hogy később nem tudtam vigyázni rá, esetleg visszaadni neki egy kis szeretetet, hogy segíthessek rajta, amikor senki nem segített neki” – vallotta be az énekesnő 2017-ben a híres Dr. Philnek.

Tinédzserként elszökött otthonról, hogy apjával lakjon. Mindössze 15 éves volt, amikor elkapták üzleti lopásért és a „Magdalena Laundries”-be, a Magdolna-menedékotthonba küldték, ahová a terhes lányokat vagy antiszociális magatartást tanúsított személyeket küldik. Az énekesnő pontosan 18 hónapot töltött a „fegyelmezetlen nők” menhelyén, amelyet a római katolikus egyház igazgatott.

„Soha többé nem fogok átélni ekkora pánikot, rettegést és kínt, mint amilyet ez a hely okozott számomra” – jelentette ki 1990-ben.

Míg napjait ezen a menhelyen töltötte, Sinéad O’Connor sok más visszaélésnek volt tanúja a papok részéről. Az énekes éppen ezért döntött úgy, hogy élete nagy részét a római katolikus egyházban tapasztalt visszaélések feltárásának szenteli. Hírnevét arra használta, hogy felhívja a nagyközönség figyelmét a szent helyeken előforduló visszásságokra.

Az intézetben eltöltött idő azonban némi jóval is járt, mert ekkor fedezte fel a zene iránti szeretetét is. Saját zenekart alapított, egy ottani apácától kapta első gitárját.

Miután innen kikerült, Sinéad O’Connornak nem volt sok ideje élvezni az életet. Egy új tragédia ismét megrendítette a létezését. 1985-ben édesanyja meghalt egy autóbalesetben. A trauma az akkor 19 éves művészt dühös, és az életre cinikusan reagáló emberré változtatta.

Édesanyja elvesztése után az ír művésznő Londonba költözött, ahol sikerült megszereznie első lemezszerződését. Így 1990-ben a „Nothing Compares 2 U” című kislemez, amely Prince dalának feldolgozása volt, pontosan 18 országban került a toplisták élére. Sinéad O’Connor ezután nemcsak páratlan tehetségéről, hanem a videóklipben nyújtott teljesítményéről is híressé vált, melyben az énekesnő sírva énekelte a „Minden virág, amit a hátsó udvarba ültettél, anya, meghalt és elszáradt” verssort. A pillanatot nem rendezték meg, de a sztárt lenyűgözte a dal szövege és az, ami akkoriban az életében zajlott. A videóban szereplő könnyek nem mások, mint annak örök szimbólumai, hogy mi fog ezután történni a sorsával.

O’Connornak akkoriban rendkívül nehéz viszonya volt Prince-szel. „Egyáltalán nem értettük egymást. Sőt, ököllel ütöttük egymást” – mondta a művészről, miután „ördögimádónak” nevezte.

Ebben az időben világszínvonalú sztárrá lett, olyan hatalmas vagyonnal, amelyekről egyesek csak álmodtak, és az emberek imádták. De ezek a dolgok sohasem elégítették ki vagy tették boldoggá. Nehéznek találta a hírnevet, és nehezen viselte el a nyilvánosság elvárásait.

1992-ben, miután fellépett egy show-ban, a művésznőt keményen kritizálták viselkedése miatt. Ekkor még Madonna is nyilvánosan reagált. De mi is történt pontosan?

Nos, az ír énekesnő eltépett egy, az akkori II. János Pál pápáról készült fotót, ezzel tiltakozván a katolikus egyházban tapasztalható széleskörű visszaélések ellen. Mindez élőben zajlott, a „Saturday Night Live” showban. Később az énekesnőt New Yorkban egy Bob Dylan emlékkoncerten fütyülték ki. Ezt követően nem sokkal bejelentette, hogy visszavonul az énekesi karrierétől.

„Szerintem van jobb módja a véleménynyilvánításnak, mint egy olyan kép nyilvános összetépése, amely sokat jelent mások számára. Ha ellenzi a római katolikus egyházat, és problémái vannak vele, úgy gondolom, beszélnie kellene róla” – jegyezte meg akkoriban Madonna.

Mindeközben Sinéad O’Connor sok más személyes tragédiával is megküzdött. Már elvált első férjétől, John Reynoldstól, akitől megszülte gyerekét, Jake Reynolds-ot (35), és John Waters-szel harcolt a lánya felügyeleti jogáért. A színész sosem vette feleségül, pedig van egy közös lányuk, Roisin Waters (26).

Akkoriban John Waters megpróbálta megszerezni Roisin teljes felügyeleti jogát, azzal érvelve, hogy az anyja nem tudja felnevelni. Amikor megtudta, hogy csak hetente egyszer találkozhat Roisinnal, Sinéad O’Connor túladagolta magát tablettákkal, így próbálta kioltani saját életét. Ez azon a napon történt, amikor betöltötte a 33. életévét.

E fájdalmas élmény után a művésznő tovább távolodott a zenétől és a hírnévtől, és úgy döntött, hogy egész életét gyermekei nevelésének szenteli. Sőt, vallásos emberré vált, és csatlakozott a Tridentine Latine egyházhoz, a római katolicizmus peremcsoportjához. Ott kapta a Bernadette Mary Anya nevet, és hajléktalanokról gondoskodott Dublinban.

Később, 2001-ben feleségül ment Nick Sommerlad-hez, és megpróbált visszatérni a zene világába. Sajnos a motivációja elveszett útközben, két évvel később bejelentette, hogy ismét visszavonul a zenéléstől.

„Nem akarok többé „híres” ember lenni, helyette „normális” életet szeretnék élni, szeretném, ha az emberek tiszteletben tartanák a magánéletemet… Nagyon félénk ember vagyok, akár hiszitek, akár nem… Örülök, hogy a dalaim segítenek benneteket. Szóval segítsetek nekem is azzal, hogy megadjátok számomra azt, amire a legjobban vágyom, a magánéletet” – mondta akkor.

Nem sokkal később bejelentette, hogy fibromyalgiát diagnosztizáltak nála, egy krónikus betegséget, amely mozgásszervi fájdalmat okoz, és ezt tetézte a bipoláris zavar is, amiben szenvedett. Ezt az állapotot az évek során elszenvedett bántalmazásnak és erőszaknak tulajdonította, mely a depresszió drámai tüneteiben is meg nyilvánult.

„Valójában ez egy ajándék, mert át kell értékelned az életedet. Mindez csak a stresszről szól, szóval ki kell szedned az életedből azokat a dolgokat, amelyek kiszívják az energiádat.” – mondta Oprah Winfrey-nek 2007-ben.

2010-ben elbúcsúzott Sommerladtól, és ugyanazon év júliusában feleségül ment Steve Cooney-hoz, de házasságuk mindössze egy évig tartott.

„Annyira szeretnék a mennybe jutni. Évek óta… Nem bírom tovább. Nagyon szeretnék meghalni anélkül, hogy tönkre tenném a gyerekeim életét. Az öngyilkosság nem oldja meg a problémáimat” – írta akkor a közösségi oldalán, próbálva vészharangot kongatni a helyzetével kapcsolatban. Rajongói annyira megdöbbentek, hogy kiküldték hozzá a rendőrséget.

Aztán 2011-ben feleségül ment Barry Herridge, ír terapeutához, de sajnos ez a házasság is meghiúsult, alig egy hónapig tartott.

2013-ban az énekesnő bevallotta, hogy kétszer is megpróbálta kioltani az életét egy Las Vegas-i látogatása során. Szintén akkoriban azt mondta, hogy szeretne leszokni az antidepresszánsokról, „mérgezőnek” nevezve azokat, holott nála is poszttraumás stresszt diagnosztizáltak: „Rövid időn belül el tudom indítani azt a nagyon-nagyon lassú folyamatot, hogy leszokom a szerekről, hogy visszakapjam az életemet.”

Egy szívszorító videón egy szállodai hálószobából a következőt üzente: „Miért vagyunk egyedül? A mentális betegségekben szenvedők a legsebezhetőbb emberek a Földön. Vigyáznod kell ránk. Nem vagyunk olyanok, mint a többiek.”

Három év béke és nyugalom után O’Connor ismét a kétségbeesés szélére került. Elment egyet biciklizni, de nem tért vissza Chicagóba, és a rendőrség „eltűnt öngyilkosként” számolt be róla. Később azonban megtalálták, de előtte a legidősebb fia, Jake egy üzenetet kapott a Facebookon édesanyjától, amelyben az a legkisebb fia, Shane felügyeleti harcáról mesélt neki.

2018-ban áttért az iszlám hitre, és felvette a Shuhada Sadaqat nevet. Ennek ellenére 2020-ig továbbra is valódi nevén adott ki dalokat és koncertezett, 2021-ben pedig bejelentette, hogy egy évre rehabilitációra megy.

„Ha rászánom ezt az időt a gyógyulásra, egy életen át turnézni fogok. Ha nem, akkor nem” – mondta.

Sinead úgy döntött, hogy elmegy a rehabra, egy „egy éven át tartó trauma- és szenvedélykezelési programra”, ahogy ő nevezi a folyamatot, pontosan azért, hogy jobb anyja lehessen gyermekeinek. Ekkor ismerte be azt is, hogy egy barátja halála után újra illegális szereken élt.

„Idén elvesztettem egy számomra kedves személyt, és ez annyira hatással volt rám, hogy rövid időre a füvön kívül más drogok rabja is lettem. Nagyon traumatikus hat évem volt, és idén minden véget ér. Most kezdődik a gyógyulásom” – tette hozzá.

A drámák azonban még nem értek véget itt. 2022 elején a művésznő 17 éves fia, Shane öngyilkos lett. Január 8-án holtan találtak rá, miután eltűnt a dublini Tallaght Kórházból, ahová azért utalták be, mert lelki problémákkal küzdött.

Kórházba került Sinead O'Conner, napokkal 17 éves fia halála után

„Azonosítottam a fiam, Shane holttestét. Időre lesz szükségem, hogy meggyászoljam. Gyönyörű fiam, Nevi’im Nesta Ali Shane O’Connor, életem fénye, úgy döntött, véget vet a földi harcának, és most Istennel van. Nyugodjon békében, és senki ne kövesse a példáját. Fiam, nagyon szeretlek. Isten bocsásson meg az ír államnak, mert én soha nem fogom megbocsátani” – jelentette ki akkor a művész.

A fiú temetésére január 15-én került sor. „Most búcsúztunk el angyalunktól, Shaney-től. Csodálatos hindu szertartás volt. Shane-nek nagyon tetszett volna. Betettem néhány doboz cigarettát a koporsóba, arra az esetre, ha a mennyországban nem lenne. Ez is tetszene számára” – írta a Twitteren azon a napon, amikor eltemette fiát.

Nem sokkal később az énekesnőt bevitték a kórházba, mert megpróbálta kioltani az életét. Egy online posztban jelentette be tervét. „Úgy döntöttem, hogy követem a fiamat. Nélküle nincs értelme az életnek. Mindent, amihez hozzányúlok, tönkreteszek. Csak neki éltem. És ő most elment.”

Aztán az alábbiakat posztolta: „Elnézést kérek. Nem kellett volna ezt mondanom. Most a rendőrséggel vagyok, úton a kórház felé. Elvesztettem a gyerekem és nélküle utálom magam. A kórház egy ideig segíteni fog. De meg fogom találni Shane-t. Ez csak időhúzás.”

A sztárnak három másik gyermeke van: Roisin Waters, Jake Reynolds és Yeshua Bonadio (15). Az utolsóként említett apja nem más, mint Frank Bonadio.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet