Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Egészen biztos, már te is többször megkérdezted, hogy vajon miért van az kis heg az illetőnek a bal karján? Ha neked is van egy sebszerű hegesedés a karodon, de nem emlékszel pontosan rá – és az sincs már, akitől megkérdezd -, hogy mitől lett oda, az alábbiakban megtudhatod.

himlo-oltas

A bal felkaron levő kisebb vagy nagyobb heg, a fekete himlő elleni oltás maradványa. Az 1980-as évekig a fekete himlő elleni oltás egy kötelező ügy volt, ezért minden ember karján ott díszelgett a kis maradandó jel.

Élő, legyengített vírusokat fecskendeztek a szervezetbe annak érdekében, hogy az immunrendszer meg tudja védeni majd a szervezetet, ha ténylegesen támadna a fekete himlő. A védőoltás gennyes búbot okozott az oltottak felkarján, az oltás helyén, a bőrfelület néhány héten keresztül gyógyult. Ezután maradt egy kisebb vagy nagyobb heg, a szervezet immunitásától függően.

A vakcinát egy kétágú tűvel adták be, így az érintett bőrfelület nagyobb sokkot kapott. Amikor a tűk a bőrrel érintkeztek, felszakították azt, egy-egy kisebb adag védőoltás jutott a szervezetbe, és ilyenkor kisebb hólyag keletkezett körülötte. Az érzékeny bőrű embereknél nagyobb hólyagok, dudorok keletkeztek. 6-8 óra múlva a dudor visszahúzódott, de a keletkezett heg, egy életen át megmaradt az ember bőrén.

Az 1980-as évek óta a fekete himlő lekerült a hírhedt betegségek listájáról, gyakorlatilag a WHO akkor jelentette be, hogy sikerült a betegséget teljesen kiirtani a Földről. Magyarországon 1980-ban szüntették be a himlő elleni védőoltásokat.Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!