KezdőlapÉletmódEgészség12 jel, ami arra utal, hogy túl sok cukrot eszel

12 jel, ami arra utal, hogy túl sok cukrot eszel

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Az emberek többsége úgy gondolja, hogy csak a cukorbetegeknek lehet magas a vércukorszintje, de ez nem így van. Bárkinek, aki sok cukrot fogyaszt, lehet magas a vércukorszintje. De sajnos a legtöbben nem vesszük észre idejében, mekkora kárt okozunk ezzel a szervezetünknek.

Ahhoz, hogy biztosan elkerülhessük a komplikációkat, fontos, hogy idejében felismerjük a figyelmeztető jeleket, és megtegyük a szükséges intézkedéseket.

1. Állandó éhségérzet

A magas vércukorszint megakadályozza a glükóz bejutását a sejtekbe. Ennek következtében a szervezet nem kap elég energiát, ezért folyton új táplálékra van szüksége – és így kialakul egy ördögi kör.

2. Fokozott fáradtság

Magas vércukorszint esetén a test nem képes megfelelően tárolni és felszívni a glükózt. Az energiafelhasználás így nem hatékony, és a sejtek nem kapják meg a szükséges üzemanyagot. Ez pedig azt eredményezi, hogy minden különösebb ok nélkül kimerültnek érzed magad.

3. Gyakori vizelési inger

Ha a vércukorszint túl magas, a vesék nem tudják megfelelően felszívni a szervezetben található folyadékot. Ezért a test, hogy megpróbálja kiegyenlíteni a vérben és a sejtekben található glükóz koncentrációját, intracelluláris folyadékkal higítja a vért. Ennek eredménye a gyakori vizelési inger.

4. Kiszáradt száj, fokozott szomjúságérzet

A kiszáradt száj és a fokozott szomjúság a szervezet reakciói a túlzott folyadékveszteségre. A hipotalamusz, ami felméri a kiszáradás szintjét, és kiváltja a szomjúságérzetet, jelzést küld az agynak. Természetesen nem jó, ha ellenállsz ennek a késztetésnek, de a legjobb, ha ilyenkor sima vizet, vagy cukor nélküli teát iszol.

5. Fogyás

Ha magas a vércukorszinted, rövid időn belül hirtelen lefogyhatsz, még akkor is, ha rendszeresen eszel, és sok kalóriát fogyasztasz. Ennek több oka is van:

  • A gyakori vizelés miatti folyadékvesztés az egész szervezetben alacsonyabb folyadékszintet eredményez, és ez fogyáshoz vezethet.
  • Ha az inzulinszint nem elegendő a glükóz anyagcseréjéhez, a test áttér a zsírégetésre.
  • Nagy mennyiségű vizelet és magas glükózszint mellett a test több kalóriát használ el. A szervezet így próbál megszabadulni a fölösleges glükóztól.

6. Húgyúti fertőzések

Férfiaknál és nőknél egyaránt jelentkezhetnek, de gyakrabban fordul elő olyan nők esetében, akik cukorbetegek, vagy akiknek magas a vércukorszintjük. A nagy mennyiségű cukor kedvező környezetet teremt a gombák és baktériumok szaporodásához.

7. Száraz bőr

A magas vércukorszint kiszáríthatja a bőrt:

  • A gyakori vizelés kiszáradást eredményez, és ennek következtében a bőr is kiszárad.
  • A lábbőr problémák érelmeszesedés (ateroszklerózis) jelei is lehetnek, ez olyan folyamat, amely során az egészségesen rugalmas verőerek (artériák) megkeményednek és beszűkülnek, így a vérkeringés lelassul. Ez a betegség gyakran előfordul cukorbetegeknél.
  • A sérült idegek megzavarhatják a verejtékmirigyek normális működését, és befolyásolják a bőr vízháztartásának egyensúlyát.

8. Koncentrációs zavarok

A magas vércukorszint megakadályozza a glükóz bejutását az agysejtekbe, így az agy nem jut megfelelő energiához, ez pedig negatív hatással van a gondolkodásra és a döntéshozatalra.

9. Homályos látás

A homályos látás szintén a magas vércukorszint miatt kialakuló kiszáradás eredménye, ami a szem sejtjeire is hatással van. Ezek deformálódhatnak, és a szem nem képes megfelelően fókuszálni.

10. Lassan gyógyuló sebek

Ez a magas cukorszint következtében kialakuló érkárosodás miatt fordulhat elő. Ennek hatására lelassul a vérkeringés, különösen a végtagokban, és a szövetek nem jutnak elég tápanyaghoz.

11. Impotencia

Az erekció fenntartásának nehézsége a magas vércukorszint következménye is lehet. Az egészséges merevedéshez egészséges idegek, jó véráramlás és a hormonok megfelelő egyensúlya szükséges. Ha azonban túl sok a cukor a vérben, az negatív hatással lehet mindezekre a tényezőkre.

12. Ingerlékenység

Kutatások azt mutatják, hogy azok az emberek, akiknek magasabb a vércukorszintje ingerlékenyebbek, szorongóbbak, és hajlamosabbak a depresszióra.

Az agynak egyenletes glükóz ellátásra van szüksége, a nagy ingadozások negatívan befolyásolják a működését. Ennek következtében pedig a hangulatunk is ingadózó lesz.

A cukor ugyanakkor egy másik, a hangulatért felelős tápanyag felszívódását is befolyásolja: a krómét. Ez az ásványi anyag szükséges a vércukor stabil szintjének fenntartásához, mivel az inzulin, amely „megtisztítja” a vért a glükóztól, nem tud megfelelően működni ennek hiányában.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet