KezdőlapÉletmód5 jele annak, hogy egy kapcsolat mérgező: ezekre a jelekre kell nagyon...

5 jele annak, hogy egy kapcsolat mérgező: ezekre a jelekre kell nagyon odafigyelni!

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A szívünknek nem parancsolhatunk. Láthatatlan erőkkel kapcsolódik valakihez, akit talán még nem is ismerünk, de akitől vakon várjuk a boldogságot. Az élet azonban nem ilyen egyszerű.

A valóság sokszor mellbevágóan rideg tud lenni – és akit a szívünk megszeret, az a lehető legfájdalmasabb módon tud megbántani minket. Hogy miért? Mert azokkal szemben vagyunk a legsebezhetőbbek, akiket szeretünk. És mert az is fennáll, hogy ők valójában nem a mi embereink…

A szerelem túl bonyolult ahhoz, hogy bárki ezen a bolygón képes legyen megfejteni. Annyi biztos vele kapcsolatban, hogy sosem úgy kezdődik, ahogyan végződik. Általában rózsaszín ködfelhővel, szerelmi vallomásokkal és örökké tartó beszélgetésekkel indul, amit idővel áporodott, penészillatú, mérgező szavak és jelenetek fűszereznek (tisztelet a szerencséseknek)! De miként lehet, hogy a tökéletesnek hitt partnerből egy igazi rémálom legyen?

Egy ember valódi jelleme idővel derül csak ki, mint ahogyan az is, hogy miért (nem) illetek egymáshoz. A mérgező kapcsolatok pedig nemcsak arról szólnak, hogy oké, végeztünk és továbblépünk, hanem arról is, hogy tudatában legyünk a mérgezés jeleinek – hogy soha többé ne essünk bele ugyanabba a csapdába. Hogy a traumából kovácsoljunk pajzsot, amellyel megvédhetjük önmagunkat.

Íme 5 jele annak, hogy egy kapcsolat mérgezővé vált, a pszichológia elvei szerint!

1. Fokozatosan leépítette az önértékelésedet, és már alig ismered magadat

Mikor érezted utoljára azt, hogy önmagad vagy, hogy összhangban vagy az éneddel? Ha egy mérgező kapcsolatban vagy, biztosan már nagyon rég! De sosem késő, hogy újra a valódi te legyél.Egyes manipulatív partnerek „befolyásolják a racionális indoklást, hogy szabotálják az áldozat önbecsülését” és „megváltoztassák az áldozat önértékelését” – írja a The Aristotelian Society Supplementary Volume folyóiratban megjelent tanulmányban. Ne feledd: a hiányzó részed nem tűnt el örökké, visszaszerezheted. Az önbecsülésed pedig nem alku tárgya, sem egy párkapcsolatban, sem azon kívül!

2. Birtokló és féltékeny veled szemben

Egy 2023-as tanulmány szerint a féltékenység az egyik alaptulajdonsága a mérgező kapcsolatoknak. „Tekintettel arra, hogy a féltékenység szorosan kapcsolódik a haraghoz, a partnerek valószínűleg destruktív viselkedésbe fordulnak át a kapcsolatban, emiatt” – állítják a kutatók.

Hozzátették, „a nők inkább szomorúság vagy depresszió érzésével kísérve fejezik ki a féltékenységet, míg a férfiak főként haraggal vagy agresszióval”. Ha a párod állandóan tudni akarja, hol vagy, mit csinálsz, kivel vagy, meddig maradsz, ez egy hatalmas felkiáltójel. Egy egészséges kapcsolatban ugyanis nincs helye birtoklási vágynak, sem irányító viselkedésnek.

3. Nem hajlandó megbocsájtani neked

A Journal of Family Psychology című szaklapban megjelent tanulmány szerint, a megbocsátás hiánya egy párkapcsolatban az alacsony elégedettség jele. Vagyis, ez egy mérgezővel határos kapcsolat.

A megbocsájtás hiánya ugyanis „negatív kommunikációs mintákat” feltételez, és ez nem része egy egészséges kapcsolatnak – erősíti meg a kutatás. A megbocsájtás kulcseleme kell, hogy legyen egy párkapcsolatnak, segít továbblépni, tanulni a helyzetből, esélyt adni a jóvátételnek. Ha ezt a párod megtagadja tőled, a viszonyotok egyértelműen mérgező terepre tévedt.

4. Nem hajlandó nyíltan, (vagy egyáltalán) kommunikálni veled

Nincs annál rosszabb, mint amikor a mondandód, az érzéseid süket fülekre találnak. Amikor hiába kiáltasz, senki nem hajlandó meghallani, figyelemre méltatni, válaszolni. Ez a mérgező kapcsolatok egyik jellemzője. Pedig a kommunikáció a minden! Hosszútávon, nélküle nem mész semmire. Aki arra sem méltat, hogy szóba álljon veled, az nem érdemel meg téged.

5. Állandóan azzal gyanúsít, hogy elutasítod vagy kritizálod őt

A Journal of Research in Personality tanulmánya azt vizsgálta, „a mások által érzékelt rossz bánásmód, például az elutasítás vagy kritika” utalhat-e a kapcsolat mérgező voltára. A válasz egyértelmű. Ha gyakran fordul elő, hogy egy ártatlan megjegyzést személyes sértésnek vesz a párod, ha oda jutottál, hogy félsz megszólalni, nehogy robbanjon, ott már forr valami.

A „bolhából elefántot-szindróma” komolyan aláaknázhatja a kommunikációt egy kapcsolatban, gyakorlatilag nullára csökkenti az igazi beszélgetéseket és az értelmes kapcsolatot a másikkal. Ez pedig minden, csak nem egészséges.

Ne félj megkérni a partneredet, hogy nyíljon meg, hogy javuljanak a kommunikációs vonalak. Legyetek egymáshoz őszinték, és beszéljétek át a problémát. De ha úgy gondolod, hogy a kapcsolat már túlságosan megromlott ahhoz, hogy menthető legyen, ne félj elsétálni – megérdemled, hogy boldog légy.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet