Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

Ha hosszú ideig iszod, a csapvíz komoly egészségügyi problémákat okoz. Hiába tisztítják az ivóvizet különböző módszerekkel, minden jó ellenére csomó rossz is bekerül a vízbe. Ezeket soroljuk fel most neked, hogy tudatában légy: ajánlott, hogy kerüld a csapvíz fogyasztását!

1. A csapvízben lévő klór nem csak neked, hanem a csecsemőknek is ártalmas! A klór felgyülemlése a szervezetben komoly szív- és agykárosodást okozhat, a csecsemők esetében pedig még inkább veszélyes: mindezek mellett gátolja a harmonikus fejlődést is – mutatták ki a legutóbbi kutatások, amelyekből ugyanakkor az is kiderül, hogy nagyrészt a vízben lévő klórtól keletkezhetnek a csecsemőknél ezek a problémák.

2. A csapvízben lévő ólom valóságos méreg: ez általában a csövekből és a tömbházakban lévő vagy saját vízberendezésekből kerül a csapvízbe. A hálózatban végbemenő korrózió hatására képződik az ólom, és kerül be az ivóvízbe. Habár az utóbbi időben mellőzik az ólom-csövek használatát, a régi épületek hálózatában még mindig ezeken keresztül folyik át a víz.

3. A rozsda is éppoly veszélyes: igaz ugyan, hogy nem annyira kártékony, mint az ólom, de hosszú távú csapvízfogyasztás esetén a rozsda is komoly egészségügyi problémákat okozhat. Ez a képződmény szintén a csöveken keresztül jut a vízbe.

4. Baktériumok és paraziták egyaránt bekerülhetnek az ivóvízbe: a tisztítási folyamatban kiszűrik ugyan ezeket, de a hálózatból többféle bacilus is bekerül a vízbe. Ezek pedig emésztési zavarokat, vesepanaszokat, fertőzéseket és vérmérgezést okoznak.

5. Terhes nőknek végképp nem ajánlott: kifejezetten nagy veszélyt jelent az állapotos nőknek a csapvíz. Egyrészt elveszthetik a babát a klór hatására. Másrészt pedig fejlődési zavarokat okoznak a magzatnál a vízben lévő vegyületek – állapították meg az Amerikai Vízvizsgáló Egyesület kutatói.

A Világos Egészségügyi Szervezet amúgy 5 milligramm/literre szabta meg a vízben lévő megengedett klórtartalmat. Ez pedig minden európai országra érvényes kell, hogy legyen.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!