A céklát ősidők óta ismerik és fogyasztják, tápértéke és számos pozitív egészségügyi hatása miatt fontos helyet foglal el étkezésünkben.
Már az ókori görögök is fogyasztották, idővel Európában és a Földközi tenger vidékén is őshonos lett. Leginkább a gyökerét fogyasztják, de gyógyászati szempontból az egész növény hasznos.
Nézzük, milyen fontos, számunkra hasznos tulajdonságokkal rendelkezik.
1. Csökkenti a vérnyomást
Néhány óra alatt a céklalé leviszi a túl magas vérnyomást. Egy tanulmány alapján kimutatták, hogy egy pohár céklalé 4-5 értékkel viszi le a szisztolés vérnyomást. Ez a tulajdonsága természetes nitráttartalmának köszönhető, mely a szervezetbe kerülve nitritté, majd nitrogén-monoxiddá alakul át, és így tágítja az ereket.
2. Növeli az állóképességet
Ha energiára van szükségünk, fogyasszunk céklalevet. Tanulmányok szerint kimutatták, hogy az edzés előtt ivott egy pohár céklalé akár 16 százalékkal is növeli a teljesítményt.
3. Gyulladáscsökkentő
A céklában található betain megvédi a sejteket, az enzimeket és a fehérjéket a környezeti stressztől. Nagy szerepe van a gyulladások leküzdésében, és magas antioxidáns hatással rendelkezik.
4. Rákellenes
Azok a vegyületek, melyek a cékla mélyvörös színét adják, erős rákellenes hatással rendelkeznek. Kutatások alapján kimutatták, hogy a céklakivonat állatokba fecskendezve csökkentette a rákos sejtek kialakulásának kockázatát. A cékla vagy céklalé rendszeres fogyasztása által jó eredmények érhetőek el a hasnyálmirigy-, mell- és prosztata rákos betegeknél.
Ezt már olvastad? 10 ok, amiért naponta céklalevet kellene innod!
5. Magas a rost- és ásványi anyag tartalma
Kiemelkedő C-vitamin tartalma miatt erősíti az immunrendszert, magas B-vitamin és folsav tartalma miatt pedig biztosítja a magzat egészséges fejlődését. A benne található kálium erősíti az idegrendszert és az izmokat, a mangán pedig a májat, vesét és a hasnyálmirigyet.
6. Segíti a méregtelenítést
Betain tartalmának köszönhetően a cékla hatására sokkal hamarabb kiürülnek a szervezetből a méreganyagok. Tisztítja a vért és a májat is.
Ne dobjuk ki a cékla levelét!
A cékla egyik legegészségesebb része a levele, fogyasszuk el azt is. Fehérjét, foszfort, cinket, B-6 vitamint, magnéziumot, rezet, mangánt, káliumot tartalmaz.
- segítségével megelőzhetjük a csontritkulást
- csökkenti az Alzheimer-kór esélyének kialakulását
- erősíti az immunrendszert, serkenti az antitestek és a fehér
vérsejtek termelődését - készíthetünk belőle finom és tápláló főzeléket akárcsak a spenótból
Ezt már olvastad? A kínai csodaital, amelyet minden nap fogyasztanod kell!