Azt nem tudjuk, hogy a tojás vagy a tyúk volt előbb, és hogy pontosan mikor is lépett be az emberiség életébe ez a minden háztartásban megtalálható élelmiszer, de sok érdekes adat van, amelyet nem árt, ha megismerünk róla.

Ugye nálatok is van tojás nap mint nap a hűtőszekrényben? Fogyasztjuk sütve, főzve, használjuk süteményekhez, szószokhoz, salátákhoz és még ezernyi módon.
Nézzünk néhány érdekfeszítő információt a tojásról:
- Egy tojás elfogyasztásával a napi D-vitamin szükségletünk tíz százalékát fedezni tudjuk
- A tojás luteint tartalmaz, és ebből kifolyólag hasznos lehet a szem egészségének is: megelőzhetjük az időskori szürkehályogot és az izomsorvadást
- A tojás héjának színéből nagyjából egyetlen dologra tudunk következtetni, mégpedig arra, hogy milyen színű tyúk tojta. Nem jelöli a szín a tápanyag-összetételt
- Víz segítségével tesztelni tudjuk, hogy a tojás még jó-e. Tegyük egy edénybe vízbe, ha lesüllyed, fogyasztható, ha meg nem akkor azt jelenti, hogy a sárgája már nem elég nehéz, így jobb, ha eldobjuk
- Egy tyúk évente közel háromszáz tojást tojik
- Azért jobb, ha a hűtőben a tojást kartondobozban tartjuk, mivel több mint 17 ezer spórát tartalmaz, így minden szagot képes magába szívni
- Szobahőmérsékleten tartva a tojásnak egy nap annyit jelent, mint a hűtőben egy hét