KezdőlapÉletmódEgészség7 figyelmeztető tünet, ami akár egy hónappal előbb is jelezheti a stroke-ot

7 figyelmeztető tünet, ami akár egy hónappal előbb is jelezheti a stroke-ot

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A stroke az ötödik leggyakoribb elhalálozási ok az Egyesült Államokban, évente mintegy 130 ezer amerikai veszti életét emiatt.

Stroke bárkinél előfordulhat, de a szakértők szerint azok, akik dohányoznak, magas a vérnyomásuk, és elhanyagolják azt, túl sok alkoholt fogyasztanak, magas a koleszterinszintjük, vagy szívbetegségben szenvednek, nagyobb valószínűséggel kapnak szélütést.

Stroke akkor alakul ki, ha az elzáródott érhez tartozó agyi terület nem kapja meg a működéséhez elengedhetetlenül szükséges mennyiségű vért és vele együtt az elegendő oxigént. Ez megtörténhet azért, mert az agyi eret vérrög blokkolja, és a vér nem jut el az agy egyes területeire (ischaemiás stroke), vagy azért, mert egy véredény megreped (hemorrhagiás stroke).

Stroke esetén az agy bizonyos területei megsérülhetnek, és nem működnek megfelelően.

Az átmeneti iszkémiás roham egy súlyosabb stroke előjele lehet. Ez akkor alakul ki, ha átmeneti elzáródás alakul ki az érben. Ugyanazokkal a tünetekkel jár, mint az ischaemiás stroke, de rövidebb ideig, leggyakrabban mindössze néhány percig tart. Általában az artéria teljes elzáródását és az ischaemiás stroke kialakulását jelzi előre.

A tünetek az érintett agyi terület és a károsodás mértékétől függően változhatnak.

Az esetek 80%-ában ischaemiás stroke fordul elő, vagyis az erek elzáródnak. Nagyon fontos, hogy még idejében észleljük a bajt, mert minél előbb kapunk segítséget, annál nagyobb az esély a teljes felépülésre.

Az orvosok szerint az agyi artériák elzáródásának figyelmeztető jelei néha napokkal, vagy akár hetekkel a stroke bekövetkezte előtt is megjelenhetnek.

Ha ezeket a tüneteket tapasztalod, azonnal fordulj orvoshoz:

1. Az arc, a kar vagy a láb hirtelen fellépő zsibbadása, gyengesége, érzéketlensége vagy bénulása (általában az egyik oldalon).

2. Hirtelen kialakuló látászavarok.

3. Hirtelen fellépő egyensúlyzavar.

4. Szédülés, ájulás.

5. Hirtelen, minden ok nélkül jelentkező fejfájás.

6. Beszédértési nehézség, érthetetlenné váló beszéd.

7. Légzési nehézségek.

Sok esetben egyszerű életmódváltással is megelőzhetjük a bajt: az egészséges táplálkozással, a dohányzásról való lemondással és fogyással csökkenthetjük a stroke kockázatát. Ugyanakkor fontos, hogy odafigyeljünk a vérnyomásunkra, és magas vérnyomás esetén rendszeresen szedjük az orvos által felírt vérnyomáscsökkentő gyógyszereket.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet