Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

A kamilla a legtöbb háztartásban megtalálható, hiszen tudjuk, hogy a belőle készült főzet számos problémára lehet gyógyír. Leginkább emésztési, gyulladásos betegségekre alkalmazzuk, de nézzük, mi mindenre jó még.

Fotó: shemakesmagic.com
Fotó: shemakesmagic.com

Görcsoldó, gyulladáscsökkentő, szélhajtó, és allergia ellenes hatása miatt az egyik közkedvelt gyógynövényünk lehet. Mindig tartsunk otthon egy kevés szárított kamillát, hiszen soha nem tudhatjuk, hogy mikor lesz szükségünk rá.

Íme, 5 poizitív tulajdonsága:

1. Depresszió, álmatlanság ellen

Stresszhelyezetben az egyik legjobb gyógymód a kamillából készült por alkalmazása lehet. Megnyugtat, biztosítja a nyugodt alvást, és csökkenti a depresszió tüneteit. Stabilizálja az érzelmi állapotot is.

2. Emésztőrendszeri betegségekre

Enyhíti a puffadás és a felfúvódás tüneteit, flavonoid tartalma miatt csökkenti a görcsöket, és megszünteti a gyulladást.

3. Krónikus vastagbél gyulladás ellen

Tapasztalatok alapján bizonyított, hogy a kamilla csökkenti a vastagbél gyulladás tünetei, de ajánlott fekély és alleria ellen is, hiszen normalizálja a gyomorban levő sósav szekrécióját.

4. Influenza ellen

Antibakteriális és méregtelenítő hatása miatt erősíti az immunrendszert, így segítségével könnyebben felvehetjük a harcot a vírusokkal, baktériumokkal.

5. Reuma és ízületi fájdalmak ellen

Antioxidáns tartalma miatt erős gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, ezért nagyon hatásos reumás és ízületi fájdalmak ellen

Ellenjavallatok: nem ajánlott terhes vagy szoptatós nőknek, allergiásoknak, asztmásoknak. Bizonyos, magas vérnyomásra felírt gyógyszerrel együtt alkalmazva nem ajánlott, ez esetben ki kell kérni a kezelőorvos tanácsát.

Hogyan gyűjtsük?

A kamillát akkor kell gyűjteni, amikor külső szirmai kissé lefelé konyulnak, és a közepe aranysárgára érett már. Déli napsütésben szedjük, majd szárítsuk meg 20-30 fokon, ne tűző napon, maximum 5 cm-es rétegben kiterítve. Száradás után tároljuk papírtasakban. Ha nincs lehetőségünk begyűjteni, megvásárolhatjuk gyógynövényboltokban is.

Készítsünk egy kávédaráló segítségével a száraz virágból port, ebben a formában sokkal könnyebb tárolni és alkalmazni is. 5 napig őrzi meg a tulajdonságait porítva, ezután mindig őröljünk frisset. Minden nap tegyünk be a nyelvünk alá háromszor egy-egy kis kanál kamilla port, tartsuk ott tíz percig, majd igyunk rá egy nagy pohár vizet. Egy hónapon keresztül naponta háromszor, evés előtt 15 perccel végezzük el a műveletet egészségünk megőrzése érdekében.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!