Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

Ha hinni lehet a táplálkozástudománnyal foglalkozó szakembereknek, akkor az általuk végzett friss kutatás szerint az emberi szervezet a számára szükséges energiákat legjobban a zabban található tápanyagokból tudja hasznosítani.

Fotó: Flickr.com
Fotó: Flickr.com

A jótékony hatása miatt az élsportolók is előszeretettel fogyasztják, és már a kisgyermekek étkeztetésénél is egyre inkább kulcsfontosságú szerepet tulajdonítanak a zabnak.

A növény egy igencsak gazdag fehérjedús gabonaféle. A zsírtartalma is nagyon fontos a szervezet számára, a zabszemben található linolsavtartalom miatt. Ráadásul, ha tejjel fogyasztjuk, akkor minden szükséges aminosavhoz is hozzájuttathatjuk testünket. Ha már napi 10 dkg zabot elfogyasztunk, már jelentős lépést tettünk egészségünk megőrzéséért, hiszen elsősorban a szívünket és az érrendszerünket védelmezzük, hiszen a növényben megtalálható esszenciális zsírsavszükséglet jót tesz a keringési rendszernek.

Emellett pedig komplex szénhidrátokkal is erősíti a szervezetet, folyamatosan szinten tartva az energiánkat. De van benne fitoösztrogén is, amelyről kiderítették, hogy rákmegelőző hatása van, és a csontozatnak is előnyös a zabfogyasztás, hiszen kalciumot található benne, többféle B-vitaminnal egyetemben. De a napi stressz leküzdése esetén is bátran fogyasztható, hiszen regenerálja az idegeket, magnéziumot és káliumot is tartalmaz. És, aki fogyni szeretne pár kilót az is fog örülni a következő tulajdonságnak, miszerint aki reggel zabot fogyaszt, a teltségérzetnek köszönhetően később nem fog elcsábulni más ételek láttán.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!