KezdőlapÉletmódEgészségA mentős figyelmezteti a szülőket: ezt az ételt soha ne adják a...

A mentős figyelmezteti a szülőket: ezt az ételt soha ne adják a kisgyerekeknek, fulladást okozhat

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A kisgyerekek etetése komoly kihívás elé állíthatja a szülőket, mivel vannak bizonyos dolgok, amiket még nem ehetnek meg, míg más ételeket egyszerűen nem akarnak megenni. Általánosságban elmondható, hogy nem szabad túl sok sót, illetve cukrot adni a gyerekeknek, valamint az is jó ötlet, ha az ételt harapható darabokra aprítjuk, hogy elkerüljük a fulladásveszélyt.

De lehetnek olyan dolgok, amik egyszerűen elkerülik a szülők figyelmét, pedig potenciálisan veszélyesek lehetnek.

Az ausztráliai Nikki Jurcutz, egy korábbi mentős, aki csecsemő- és gyermek elsősegély valamint újraélesztési és szülésfelkészítő tanfolyamokat biztosít a szülőknek, pontosan egy ilyen veszélyre hívta fel a figyelmet.

Egy nemrégiben közzétett bejegyzésében az egykori mentős egy olyan népszerű élelmiszerre figyelmeztette a szülőket, ami komoly fulladásveszélyt jelenthet, ha nem megfelelően tálalják azt.

„A mogyoróvaj és egyéb hasonló krémek elzárhatják a légutakat” – magyarázta a szakértő, hozzátéve, hogy az állaguk miatt szó szerint dugót képezhetnek a légutakban, ezért a megelőzés és a megfelelő előkészítés kulcsfontosságú, ha kisgyerekek étrendjébe akarjuk beépíteni ezeket a termékeket.

Jurcutz szerint a mogyoróvaj azért zárhatja el a légutakat, mert egyszerre sűrű és ragacsos állagú, ami megnehezíti a hagyományos elsősegély nyújtási gyakorlatok alkalmazását is. Azonban számos dolgot tehetünk a kockázatok csökkentése érdekében.

Jurcutz legjobb tippjei a mogyoróvaj biztonságos tálalásához:

  • Használjunk sima mogyoróvajat.
  • Hígítsuk fel azt anyatejjel/tejpótlóval vagy vízzel
  • Ezután keverjük össze más pürékkel vagy lágy ételekkel, vagy kenjük vékony rétegben egy szelet kenyérre.

Sokan megköszönték a szakértő tanácsait, és több felhasználó számolt be saját, kellemetlen tapasztalatairól ezzel kapcsolatban. „Köszönöm a tanácsot. A kisfiammal eddig egyenesen az üvegből ettük a mogyoróvajat, de ezután nem fogjuk” – írta egy édesanya.

„A 3 éves kisfiam mogyoróvajat kanalazott az üvegből, és elvettem tőle, a következő pillanatban fuldokolni és öklendezni kezdett, de nem tudtuk szabaddá tenni a légutakat. Végül a kilövellő hányás tisztította ki a légutakat, miután mélyen lenyúltunk a torkába egy kanállal” – osztotta meg félelmetes tapasztalatai egy másik szülő.

„33 éves vagyok, és még mindig nehezen tudom lenyelni a mogyoróvajat!” – vallotta be egy harmadik felhasználó, amivel szintén többen egyetértettek.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet