KezdőlapÉletmódEgészségA prosztatarák 10 figyelmeztető jele, amit egy férfinak sem szabad figyelmen kívül...

A prosztatarák 10 figyelmeztető jele, amit egy férfinak sem szabad figyelmen kívül hagynia

-

A rák a test szinte minden fontos szervét érintheti – a bőrtől a májig. A prosztatarák azonban több férfit érint, mint a betegség bármelyik másik típusa, a bőrrákot leszámítva. A 2010 és 2012 közötti adatok alapján a National Institutes of Health (NIH) becslése szerint a férfi populáció 14%-ánál diagnosztizálják a prosztatarák valamilyen formáját életük során. Becslések szerint 2015-ben 220 800 esetet jelentettek az Egyesült Államokban, ebből 27 540 halálesetet. 2012-re az Egyesült Államokban csaknem 3 millió férfi küzdött prosztatarákkal.

A prosztatarák halálozási aránya Magyarországon rosszabb az európai átlagnál, mert a betegek sokszor későn fordulnak orvoshoz. Hazánkban a férfiak daganat miatti elhalálozásának negyedik leggyakoribb oka a prosztatarák. Természetesen nem szabad állandó félelemben élni, de fontos az óvatosság, hiszen a rák elleni küzdelem a megelőzéssel kezdődik.

Mit kell tudni a prosztatáról

A prosztata a férfi reproduktív rendszer része, amely közvetlenül a húgyhólyag alatt található. A prosztata az élet során természetes módon növekszik, és két fő „növekedési fázisa” van. Az első nyilvánvalóan pubertáskorban, a másik pedig egy férfi harmincas éveitől kezdve következik be. A mirigy súlya felnőttkorban körülbelül 20 gramm, de 70 éves korra akár meg is duplázódhat. A prosztata hirtelen növekedése azonban nyomást gyakorolhat a környező szervekre és szövetekre, ez pedig fájdalmat, vizelési gondokat és akár a bélmozgással való problémákat is okozhat. Az alábbiakban többet megtudhatsz azokról a tünetekről és jelzésekről, amelyek prosztatarákra utalhatnak.

1. Fájdalmas vagy nehézkes vizelés

A dysuria fájdalmas vagy nehéz vizelést jelent. Ez azt jelenti, hogy a vizelés még akkor is nehézséget okozhat, ha a húgyhólyag tele van, és a vizelés esetleg enyhe vagy súlyos fájdalommal jár a kismedencei vagy perineális területen (de azt is figyelembe kell venni, hogy a húgyvezetékben jelentkező égető fájdalom általában húgyúti fertőzés következménye). A vizelési zavar aggodalomra adhat okot, mert azt jelezheti, hogy valami, valószínűleg a megnagyobbodott prosztata, nyomást gyakorol a húgyvezetékre, ez pedig a prosztatarák tünete lehet.

2. Gyakori vizelés

A gyakori vizelés szintén a prosztatarák jele lehet. Amikor a megnagyobbodott prosztata vagy a daganat nyomást gyakorol a húgyhólyagra, csökken a vizelet visszatartásának képessége, ezért gyakrabban kell felkeresned a fürdőszobát.

3. Gyenge, vagy vizelés közben időnként megszakadó vizeletsugár

A lassú vagy megszakadó vizeletáramlás általában a fent említett tüneteket kíséri. Amikor valami blokkolja a húgyutakat vagy a hólyagot, a vizelet áramlása nagymértékben lecsökken, gyakran akár egészen a csöpögésig. Ez az irányítást is megnehezítheti, még akkor is, ha a hasizmok nagy erővel dolgoznak a vizelés alatt.

4. Véres vizelet (hematuria)

A véres vizelet minden esetben – férfiaknál és nőknél egyaránt – aggodalomra ad okot. Prosztatarák esetén a vizeletben lévő vér azt jelezheti, hogy a daganat károsította a húgycsövet vagy a húgyhólyagot.

Fontos megjegyezni, hogy a súlyos vizelési problémák a prosztatarák késői tünetei – általában akkor fordulnak elő, amikor a prosztata már elég nagyméretű ahhoz, hogy megzavarja a húgyúti rendszer normális működését.

5. Vér megjelenése az ondóban és fájdalmas ejakuláció

A vér megjelenése a hím ivarsejtben szintén aggasztó jel. A vaszkuláris daganatok hajlamosak a vérzésre, ez lehet az oka annak, hogy a véres spermát a prosztatarák jeleinek tekintik. Maga a daganat is vérezhet, vagy károsíthatja a környező prosztataszövetet, vérzést és fájdalmat okozva.

6. A lábak és a lábfejek duzzanata

A prosztatarák kétféle módon lehet hatással a nyirokcsomókra – egyrészt nyomást gyakorolhat azokra, és ezzel befolyásolja a nyirokfolyadék áramlását, másrészt áttétek képződésével. Ha a medence környékén lévő nyirokcsomókba vezető és onnan kiinduló csatornák elzáródnak, az folyadék-felhalmozódást okoz az alsó végtagokban. Ez enyhe vagy súlyos ödémát okozhat a bokákban és a lábfejekben, vagy akár az egész lábszárban. Az alsó végtagokban jelentkező nyiroködéma (lymphoedema) általában műtét és terápia után alakul ki, de a tumor stádiumától függően, fennáll annak a kockázata, hogy a kezelés megkezdése előtt is jelentkezhet.

7. A csípő, a hát vagy a mellkas fájdalma

Amikor a prosztatarák elérte az utolsó, negyedik stádiumot, általában a test más részeire is átterjed. A prosztatarák áttétei leggyakrabban a csontokban alakulnak ki. Éppen ezért a csípő (medencecsont), a hát (gerinc) és a mellkas (bordák) fájdalma a prosztatarák esetén a csontokban kialakult áttétekre utalhat. Egy 2000-ben végzett tanulmányban a prosztatarákban elhunyt embereknél végzett boncolások 90%-a csontáttétet mutatott ki.

8. Vizelet- és székletinkontinencia

Amikor a rák átterjed a gerincoszlop csontjaira, ez a gerincszövetre is hatással lehet. Mivel a gerincvelő az idegrendszer része, és hozzájárul a húgyhólyag és a végbél izmainak kontrollálásához, az áttétek problémákat okozhatnak a vizelet és a széklet szabályozásában, visszatartási nehézségeket okozva. Ez azzal kezdődhet, hogy érezzük a vizelési és ürítési ingert, de nem sikerül időben eljutnunk a fürdőszobába, végül pedig teljes inkontinenciához vezethet.

9. Merevedési zavarok

Míg sokan úgy gondolják, hogy a merevedési zavarok csak a prosztatarák kezelésének megkezdése után jelentkeznek, a tudomány más állásponton van. Egy 2015-ös tanulmány szerint, amely prosztatarákkal diagnosztizált alanyokat vizsgált, a merevedési zavarok az alanyok több mint felénél (53%) voltak jelen, és az esetek körülbelül 24%-ában voltak súlyosak. Ez azt bizonyítja, hogy ez a prosztatarák figyelmeztető tünete lehet.

10. Hirtelen fogyás és kimerültség

A megmagyarázhatatlan fogyás és fáradtság gyakori tünet a rák minden típusánál. Bármilyen daganat kialakulásakor a test alapvetően „táplálja” azt, így a tumor növekedni és terjedni kezd. A rákos sejtekbe juttatott tápanyagok miatt az egészséges sejtek éheznek, ez pedig fogyáshoz és állandó kimerültséghez vezet. Ez valójában a rák egyik legkorábbi jele, a betegek kezdetben csak gyengeséget észlelnek, de a betegség későbbi szakasziban súlyos kimerültséget és fogyást tapasztalnak.

A legjobb lehetséges stratégia: a prosztatarák szűrés

Az igazság az, hogy a legtöbb tünet csak a betegség későbbi szakasziban jelentkezik. A prosztatarák korai stádiumában lévő férfiak a leggyakrabban tünetmentesek. Éppen ezért fontos a szűrés.

A prosztatarák szűrésének három módszere van:

  • A végbél digitális vizsgálata;
  • Prosztata-specifikus antigén (PSA) kimutatása a vérben;
  • Egy fehérje, az En2, jelenlétének kimutatása a vizeletben;

Az első módszer a megnagyobbodott prosztata kézi tapintásán alapul. A második módszer különösen akkor hasznos, ha a digitális vizsgálat nem lehetséges. Bár ezek a tesztek nem képesek 100%-ban kimutatni a prosztatarákot, rendkívül értékesek a rendellenességek kimutatásában.

A harmadik módszer viszonylag új kutatáson alapul, és egyelőre még nem általánosan elérhető. Jelenleg laboratóriumi vizsgálattal mutatható ki az En2 szintje a vizeletben, de elképzelhető, hogy a jövőben a terhességi tesztekhez hasonló, egyszerű, otthoni tesztek is elérhetők lesznek.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a megnagyobbodott prosztata nem minden esetben jelent rákot.

A megnagyobbodott prosztata nem mindig ad okot az aggodalomra. Valójában ez az állapot nagyon gyakori az idősebb férfiaknál – a 70, 80 éves férfiak körülbelül 90%-ánál fordul elő. A prosztata hiperplázia, vagyis a prosztata megnagyobbodása, természetes folyamat, ami az öregedés velejárója. A jóindulatú prosztata-megnagyobbodás nem rákos elváltozás, és hacsak nem okoz fokozott nehézséget a vizelésben, nem igényel kezelést. Tünetei azonban hasonlóak a prosztatarák tüneteihez, ezért olyan fontos a megfelelő szűrés.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Ez is érdekelhet