KezdőlapÉletmódA szakértők szerint a rovarok fogyasztása jótékony hatással van a szervezetre, de...

A szakértők szerint a rovarok fogyasztása jótékony hatással van a szervezetre, de a bolygóra is

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A rovarok, különösen a tücskök fogyasztása egyre nagyobb figyelmet kap, mint lehetséges fenntartható táplálékforrás, de sok vita tárgyát is képezi.

A tücsökfogyasztás előnyei a táplálkozási szakértők szerint

Mivel a világ népessége 2050-re várhatóan eléri a 9 milliárdot, egyre nagyobb az érdeklődés az entomofágia, vagyis a rovarok fogyasztásának gyakorlata iránt.

Bár a rovarok világszerte mintegy 2 milliárd ember számára már most is a mindennapi étrend részét képezik, kihívást jelent a rovaralapú ételek bevezetése olyan régiókban, ahol azokat hagyományosan nem tekintik élelmiszernek.

A tücskök az emberek által leginkább fogyasztott rovarok közé tartoznak, és fenntartható élelmiszerforrásnak számítanak.

A tücsköknek, különösen a házi tücsköknek (Acheta domesticus) nagyon alacsony az egy kilogramm ehető fehérjéhez viszonyított szén-dioxid-kibocsátása más állati fehérjeforrásokhoz, például a csirkékhez, sertésekhez és szarvasmarhákhoz képest. A tücskök takarmány átalakítási aránya szintén alacsonyabb, mint a haszonállatoké. Ez azt jelenti, hogy hatékonyabban alakítja át az elfogyasztott élelmet testtömeggé.

A tücskök jelentős része, körülbelül 80%-a ehető, ami arányaiban véve nagyobb, mint a csirke, disznó, illetve szarvasmarha esetében. Sőt, a rovarok tenyésztéséhez körülbelül háromszor kevesebb vízre lenne szükség, mint a szarvasmarha tenyésztéshez, így a rovarokra alapozott étrend vízfogyasztás szempontjából fenntarthatóbb, és lényegesen kisebb földterületet is igényel.A fenntarthatóság mellett a tücskök rendkívül táplálóak. Vasban, rostban, kalciumban, káliumban és B12-vitaminban egyaránt gazdagok.

A rovar alapú ételek íze valójában nem olyan rossz, mint sokan gondolnák

Azok számára, akik növelni szeretnék a fehérjebevitelüket, a tücsök jó választás lehet. 100 grammonként 28,6 gramm fehérjét tartalmaznak, így gazdag fehérjeforrásnak számítanak.

Egy 70 kilós, egészséges felnőtt embernek naponta valamivel kevesebb, mint 200 gramm tücsköt kellene fogyasztania ahhoz, hogy biztosítsa az ajánlott napi fehérjeszükségletét. Összehasonlításképpen ugyanennek a személynek több mint 220 gramm marhahúst kellene fogyasztania ugyanennyi fehérje beviteléhez.

Ami az ízeket illeti, sokan úgy találják, hogy a rovaralapú ételek, beleértve a tücsköt is, tulajdonképpen egészen jó ízűek. Egyesek szerint a rovarok íze hasonlít más fehérjeforrások ízére, a textúrájuk pedig gyakran kellemes.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet