Dr. Jeremy London, egy Georgia államban élő orvos, aki 25 éve dolgozik szívsebészként, rendszeresen oszt meg tanácsokat a közösségi médiában, és egyik videójában összegyűjtötte azt a 4 szokást, ami a legártalmasabb a szívünkre.
1. Dohányzás
A dohányzás közvetlenül károsítja az erek falát, növeli az érelmeszesedés és az elzáródás esélyét, valamint rákot okoz – magyarázza a szakértő, hozzátéve: „Valószínűleg ez a legrosszabb dolog, amit csak tehetsz magaddal.”
Bár az elektromos cigarettát eredetileg kevésbé tartották károsnak, azóta kiderült, hogy semmivel sem jobb, mint a hagyományos cigaretta.
2. Alkoholfogyasztás
Dr. London szerint az alkohol még kis mennyiségben is helyrehozhatatlan károkat okozhat a szervezetben, ezért már az ebéd mellé fogyasztott pohár bor sem feltétlenül jó ötlet. Az alkohol a szervezetünkben acetaldehidre és acetátra bomlik le. Az acetaldehid közvetlenül mérgező a szervezet minden egyes sejtjére, az acetát pedig London szerint egyszerűen üres kalória.
3. Alkoholos szájvíz használata
London szerint az alkoholos szájvizek használata sem ajánlott, mivel ez elpusztítja a szájban található hasznos baktériumokat is. Ezek a baktériumok segíthetnek az emésztésben és az immunrendszer szabályozásában, valamint a tápanyagok felszívódásában.
A szájban lévő baktériumok ugyanakkor segítenek nitrogén-oxidot termelni, ami segít szabályozni a vérnyomást.
„Ennek a baktériumnak az elpusztításával valójában hozzájárulhatunk a magas vérnyomás kialakulásához” – mondja az orvos. De emésztési problémákkal, pajzsmirigy-működési zavarokkal, bőrbetegségekkel és krónikus betegségekkel is számolnunk kell.
4. Feldolgozott élelmiszerek fogyasztása
Szokás mondani, hogy az vagy, amit megeszel, és Dr. London szerint ez nagyon igaz, hangsúlyozva, hogy a feldolgozott élelmiszerek nagymértékű fogyasztása rendkívül káros a szívre, és az egész szervezetre általában.
„A bevitt fehérjék, zsírok és szénhidrátok adják az energiát és az építőelemeket a szervezetünk minden egyes sejtjének” – magyarázza az orvos. „Gondold át alaposan a táplálkozásodat.”