Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Az állatok legfontosabb takarmánya, a lucerna emberi fogyasztásra is alkalmas. Csökkenti a koleszterinszintet, elősegíti az anyák tejtermelődését, és stresszoldó is.

lucerna

A lucerna a Földközi-tenger területéről származik, de az utóbbi időben szinte a világ minden táján termesztik már. Emberi fogyasztásra először az arabok és a kínaiak használták, gyomorműködés serkentőként és étvágygerjesztőként. Indiában az ízületi gyulladás kezelésére használják.

Csíráztassunk házilag lucernát, hiszen nagyon finom és tápláló is. A folyamat nagyon könnyű, csupán egy kevés lucernamagot kell beszereznünk egy bioboltból, mossuk át jól, majd tegyük egy műanyag szűrőre. Naponta egyszer-kétszer öblítsük le hideg vízzel, és várjuk, míg kicsírázik. Fogyasszuk rendszeresen.

Mire jó a lucerna?

  • igen gazdag A-, C-, B-, K- és E-vitaminban, ezért hatékonyan csökkenti a fáradtság és a stressz tüneteit
  • kimutatták kutatások alapján, hogy a magokból készült liszt képes csökkenteni a koleszterin- és a trigliceridszintet, köze 50%-al.
  • naponta ajánlott legalább 120-160 gramm lucernacsírát fogyasztani
  • jó hír, hogy a kismamák is ehetik a lucernacsírát, ez serkenti a tejtermelődést
  • a lucerna erős méregtelenítő hatással rendelkezik, megtisztítja a vérereket, és megszabadít a fölösleges méreganyagoktól is
  • serkenti a gyerekek étvágyát, és csökkenti az idegességet
  • késlelteti az öregedési folyamatokat

Belsőleg étvágytalanságra, idegességre vagy fáradtságra naponta 50 csepp lucerna kivonatot keverjünk el egy-egy pohár vízben reggel és délben.

Külsőleg alkalmazhatjuk direkt a bőrre, hogy csökkentsük az öregedési folyamat jeleit.

A lucernát megvásárolhatjuk gyógynövényboltokban kapszula, őrlemény, tinktúra, vagy csíráztatni való mag formájában. Válasszuk ki, hogy számunkra melyik a legmegfelelőbb.

Ha valaki lupusszal küzd, kérje ki orvosa tanácsát, mielőtt elkezdene lucernát fogyasztani.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!