KezdőlapÉletmódAz orvosok FŰTÉS-t írnak fel kezelés gyanánt a pácienseiknek, akik nem tudják...

Az orvosok FŰTÉS-t írnak fel kezelés gyanánt a pácienseiknek, akik nem tudják fizetni a számláikat!

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Hogy elkerüljék bizonyos betegségek hidegben való súlyosbodását és a kórházi ellátással járó magas költségeket, az angliai Országos Egészségügyi Szolgálat (NHS) orvosai „fűtést írnak fel” kezelés gyanánt a pácienseiknek, akik egyébként nem tudják fizetni a számláikat. Furcsán hangzik, de működik! A kísérleti programot 2021 decemberében indították el 28 résztvevővel, idén pedig újra megismétlik, ezúttal 150 rászorulóra terjesztve ki a keretet.

A kampány célja, hogy olyan hátrányos helyzetű betegeknek segítsenek a fűtésszámláik kifizetésével, akiknek a meleg sokat javítana az állapotukon, de anyagilag nem engedhetik meg maguknak a lakásuk kifűtését. Ezért az orvosok „meleget írnak fel receptre” a betegeiknek, akiket ezzel megmentenek a hidegtől, az alacsony hőmérséklet által okozott súlyosabb egészségügyi panaszoktól, végső soron pedig a magas költségekkel járó kórházi ellátástól – írja a Mirror.co.uk.

A Warm Home Prescription – „Az otthon melege recept” kísérleti projekt tavaly ilyenkor indult, Gloucestershire-ben. A kampányt a kormány a Housing Support Fund – Lakhatási Támogatási Alapból finanszírozta, a tervet pedig a Severn Wye jótékonysági szervezet és az Energy Systems Catapult nonprofit innovációs központ támogatta. A kezdeményezés során 28 betegnek nyújtottak ezzel hatalmas segítséget, és sikerült őket megmenteniük a hideg okozta káros következményektől.

A programot idén szintén elindítják, a tavalyi modell szerint, csak ezúttal a keretet 150 emberre terjesztenék ki Gloucestershire-ben, és további 1000 személynek nyújtanának segítséget Tees Valley-ben és Aberdeenshire-ben, a BP társadalmi hatású alapjából.

Ahhoz, hogy valaki bekerüljön a programba, több feltételnek is meg kell felelnie: többek közt COPD-ben (krónikus tüdőbetegségben), tüdőtágulásban vagy krónikus hörghurutban kell szenvednie, és 60 év fölöttinek kell lennie. Ezeket megvizsgálva, egészségügyi és szociális dolgozók választják ki a résztvevőket. Ha ez megtörtént, jöhet az előjegyzett otthonlátogatás, végül pedig az energiaszámlák jóváírása, illetve a lakás energiahatékonyságának a javítása, ahol ez lehetséges.

A kétgyermekes anyuka, Michelle Davis, egy volt a bejutók közül, aki egyébként ízületi gyulladásban és súlyos tüdőbetegségben szenved. A BBC-nek így nyilatkozott: “Amikor az időjárás hidegre fordul, hajlamos vagyok görcsölni. Nagyon fájdalmas, az ízületeim fájnak, és a csontjaim olyanok, mint a forró piszkavasak”.

A nő, aki egy évig élt fűtés nélkül, megosztott 8 fontos dolgot, amire mindenképpen figyelni kell télen

Miután részt vett a kísérletben, elmondta: “Nem kell ágyban maradni, nem kell kórházba menni, a gyerekeimnek volt életük, ki tudtak menni játszani és meg tudtak náthásodni. Én anyuka lehettem, a gyerekeim pedig gyerekek lehettek, nem csak gondozók” – részletezte az asszony a program pozitívumait.

“Az olyan betegségekben szenvedő emberek, mint a COPD, a tüdőtágulás vagy a krónikus hörghurut, különösen ki vannak téve a kockázatoknak, melyek abból származnak, hogy hideg lakásokban élnek. Az Otthon melege recept lehetővé teszi számunkra, hogy proaktívabban támogassuk a megyénkben élő legkiszolgáltatottabb embereket. Meg akarjuk akadályozni, hogy az emberek rosszul legyenek, és segíteni akarunk nekik, hogy otthonukban, biztonságos és meleg lakásban maradjanak egészségesek” – tette hozzá Dr. Hein Le Roux, a gloucestershire-i NHS-től.

Dr. Rose Chard, az Energy Systems Catapult Fair Futures programjának vezetője elmondta, a hideg rendkívül veszélyes lehet a betegekre.

“Az, hogy hideg otthonokban élnek, beteg emberek milliói vannak kitéve valós egészségügyi veszélyeknek. Ez évente több mint 1 milliárd fontba kerül az NHS-nek, csak Angliában, és minden télen 10 000 ember halálát okozza. És ez idén még nagyobb kihívást jelent majd, mivel az energiaárak emelkednek, a háztartások költségvetése pedig csökken” – hívta fel a figyelmet a szakértő.

Ez a megoldás, hogy ilyen formában segítik a betegeket hozzájutni a meleghez, hogy oda irányítják a támogatást, ahol ténylegesen szükség van rá, ezáltal pedig megóvni a betegeket a valós bajtól, az egészségügyi ellátást is tehermentesíti. A program mögött álló csoport úgy véli, a befektetett összeg megtérülhet, méghozzá úgy, hogy a betegek nem kerülnek kórházba, így az intézmények jelentős összegeket takaríthatnak meg az elkerült ápolási költségekben.

Dr. Matt Lipson, aki segített a kísérleti projekt megtervezésében, elmondta: “Ha megvesszük az embereknek azt az energiát, amelyre szükségük van, de nem engedhetik meg maguknak, akkor melegen tarthatják magukat, és távol maradhatnak a kórháztól. Az NHS szerint így sokkal gyorsabban észlelhető a javulás, mint a tabletták és a főzetek esetében – napok, nem hetek alatt.”

A szakemberek már le is vezettek egy számítást, a program előtti adatok alapján: a kampány előtti télen több mint kétezer kényes egészségügyi állapotban lévő gloucestershire-i embernek volt szüksége sürgősségi kórházi kezelésre. Ez 6 millió fontba került, azaz fejenként 3000 fontnak megfelelő összegbe.

A kampányban résztvevő betegekre jutó átlagos költség viszont ehhez képest csak 647 font volt. És ha eltekintünk a pénztől, megvizsgálva az érintettek kedélyállapotát, azt is megállapíthatjuk, hogy a program által a betegek egészségesebbnek, emberibbnek érzik magukat, és nem valószínű, hogy kórházi ellátásra szorulnának.

A Building Research Establishment 2021-es jelentése szerint a hideg otthonokban élő betegek kezelése csak Angliában évente mintegy 860 millió fontjába kerül az NHS-nek. Éppen ezért, a szervezet most azon dolgozik, hogy továbbfejlessze a programot úgy, hogy abból a lehető legtöbb rászoruló profitáljon, miközben az ország ha nem is takarít meg egyetlen pennyt sem, de legalább hasznosan költheti el.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet