Kellemes ízének köszönhetően, egyetlen zöldségsalátából sem hiányozhat. Viszont az uborka olyan alapanyagokat is tartalmaz, amelyek miatt a szépségápolásban is igen közkezveltté vált. De mégis mitől jó az uborka, és miért annyira egészséges?
Először is, jelentős víz- és vitamintartalma miatt rengeteg jótékony hatással bír. Ugyanakkor ásványokban – foszfor, magnézium, kalcium, cink és nátrium – is gazdag, továbbá szénhidrátokat és jótékony zsírokat is rejteget magában.
Az uborkát már több mint 10 ezer éve ismerik és termesztik. Ázsiából származik. A legjobban pedig akkor fejti ki hatását, ha nyersen vagy savanyúságként fogyasztjuk.
Kalóriaégető hatása miatt remek élelem a fogyókúrák alatt. Negatív kalóriát tartalmaz, vagyis olyan anyagokat, amelyek arra késztetik a szervezetet, hogy a tartalékaiból fogyasszon az emésztéshez. Ezáltal lebontja a nem bevitt zsírokat, és megszabadít a súlyfeleslegtől.
A magas víztartalmának köszönhetően hidratál. Ugyanakkor vízhajtóként is működik, főként azoknál a személyeknél, akiknek a szervezete felgyűjti a vizet, illetve akik szívproblémákkal küszködnek.
Meggátolja a vese megbetegedését azáltal, hogy leves, és rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, amely befolyásolja a vesék normális működését. Azok számára ajánlott, akik vesekővel rendelkeznek – segít a vesebántalmak orvoslásában is.
Kiváló arc- és hajpakolásként szolgál, főként zsíros bőrre. Úgy az arcon, mint a fejbőrön alkalmazva, megtisztítja a bőrt a zsírfeleslegtől, bezárja a pórusokat és hidratál.
Végül, de nem utolsó sorban pedig ajánlott a szem alatti párnácskák eltüntetésére. Hűtve, szeletekre vágva kell alkalmazni, a szem alatti táskákra helyezve. 10 perc hatóidő után megszünteti a fáradt, bedagadt szemet.