KezdőlapÉletmódEgészségAz üdítőitalok és az egészségünk

Az üdítőitalok és az egészségünk

-

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon, Whatsappon és a Google Hírek-en!

Ki az, aki jó helyen és jó időben megvetne egy nagy pohár, jéghideg üdítőt? A színe gyönyörű, az illata fenséges és az íze minden képzeletet felülmúl, ugyanakkor egészséges is. Létezik ilyen?

Az orvosok arra figyelmeztetnek, hogy érdemes odafigyelni arra, hogy milyen folyadékot fogyasztunk, mert nem minden egészséges, ami szép és finom! Egyes üdítők igazi vitaminbombák, míg mások csupán mutatós mérgek.

Legjobb üdítő: a zöldség

Diétánkat halmozzuk el zöldségekkel! A paradicsomlében megtalálható likopin csökkenti a prosztatarák kockázatát, a cékla csökkenti a vérnyomást, és minden zöldséglé egyaránt gazdag az értékes és egészséges rostokban. Mindezeknek egyetlen negatív mellékhatása sincs, és kevesebb kalóriát és cukrot tartalmaznak, mint a gyümölcsök.

Legrosszabb választás: gyümölcslé koktél

Az ilyen készítmények kis arányban valóban tartalmaznak valódi gyümölcsöt, legnagyobb részben ugyanakkor csak fruktózt, kukorica szirupot és vizet. Tanulmányok bizonyítják, hogy ezek a készítmények korai elhízáshoz vezetnek a gyermekek esetében.



A 100%-os dilemma

Mennyire egészséges a teljes mértékben gyümölcsöt tartalmazó üdítő, hozzáadott cukor nélkül? Igencsak ellentmondásos a valóság. Senki sem állítja azt, hogy a gyümölcslevek nem tartalmazzák a feltüntetett antioxidáns és vitamin adagot, sem azt, hogy mindezek károsak lennének.

A probléma az, hogy a narancslé pont attól finom, hogy nagyon édes, és épp ezért rendkívül kalóriadús. Egy pohár természetes almalé annyi kalóriát tartalmaz, mint egy tábla csokoládé. Egynél több pohár üdítő nem ajánlott naponta, bármilyen ízletes és vitamindús is!

Egy ajánlott lehetőség – Gránátalma

Ha mégis úgy döntünk, hogy napi rendszerességgel fogyasztunk természetes gyümölcslevet, válasszuk a gránátalmát! Szintúgy nagy mennyiségben tartalmaz cukrot és kalóriát, de rendkívül nagy mennyiségben antioxidánsokat, amelyek jó hatással vannak az agyra, és a rák megelőzésében is bizonyítottan fontos szerepük van.

Áfonyalé

Állatokon végzett kísérletek bizonyították, hogy az áfonya jótékony hatással van a korral járó betegségek megelőzésében, és jótékony hatással bír az agyra nézve is.

Cseresznyelé

Amellett, hogy tele van antioxidánsokkal, a meggylé gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik. Egy tanulmány szerint egy pohár meggylé elfogyasztása a sportolást megelőzve, illetve utána csökkenti az izomlázat.

Na és a narancslé?

A narancslé nagyon népszerű minden háztartásban. De vajon valóban annyira egészséges is? Rendelkezik egy mentelmi joggal, ugyanis a C vitamin tartalma valóban egészséges és értékes. Ezen kívül tartalmaz még D vitamint, kalciumot, amik erősítik a csontokat, de antioxidánsokban igencsak szegény. Azt a vitamin mennyiséget, amit a narancsból nyerünk, egyéb készítményekből is megkaphatnánk (mint például szőlőlé), de ezek sokkal több antioxidánst tartalmaznak!

Bévé

RSS Feed Beágyazás

Ezeket olvastad már?

    Legfrissebb

    Hirdetés

    Csemegézz

    Ez is érdekelhet