KezdőlapÉletmódEgészségBőrgyógyászok figyelmeztetnek: ezért kell levenni a gyűrűinket minden kézmosás előtt!

Bőrgyógyászok figyelmeztetnek: ezért kell levenni a gyűrűinket minden kézmosás előtt!

-

Még egyetlen egy évben sem kapott olyan kimagasló figyelmet a helyes kézmosás, mint idén, 2020-ban. Szinte az egész év a kézmosás, kézfertőtlenítés körül forgott, ami számtalan embernél okozott nem várt kellemetlenségeket.

A folyamatos alkoholos és egyéb fertőtlenítők, szappanok használata miatt a kezünket borító bőr veszített a rugalmasságából, sok esetben kiszáradt s emiatt sokszor viszkető és fájó érzést tapasztalhattunk.

Viszont sajnos mindezen tapasztalatok ellenére még most sem vagyunk tisztában a helyes kézmosás alapjaival.

Miért is kéne levegyük az ékszereinket kézmosás előtt?

A világhálót sok olyan felvétel bejárta már, ahol a napi bőrtisztítási rutint nagyban megnehezíti a méretes ékszerek viselése. Kimberly Yap Tan vlogger egyik videójában pont ennek a veszélyeit mutatta be, hiszen az ékszerek, gyűrűk, karkötők éles, szúrós részei könnyedén felkarcolhatják az arcunk puha bőrrétegét, sebeket hagyva maguk után.

Viszont nem csak a fizikai sérülések miatt fontos odafigyelni arra, hogy kézmosás, illetve tisztálkodás során magunkon hagyjuk-e az ékszereinket, avagy sem.

Park külön felhívja a figyelmünket a diszhidrotikus ekcémára, amely leginkább a kéz-, illetve lábfej területén szokott jelentkezni.

„Egy nagyon irritáló kiütésről van szó, amely leggyakrabban akkor jelentkezik, ha a kezünk vagy a lábfejünk sorozatosan a víz hatásainak van kitéve.”

Akármilyen hihetetlenül is hangzik, már maga a víz is okozhat allergiás bőrreakciót, ha túlzásba visszük a kézmosást. A folyamat közben használt tisztítószerek, szappanok, gélek pedig csak tovább rontják a bőr természetes védekezőképességét.

De hogy jönnek ide az ékszerek?

Amikor kézmosás közben rajtunk marad a gyűrű, a víz beszivárog alája és ott ragad, ami felpuhítja a bőrt s így irritálva a területet. Az ékszerek nélkül történjen a kézmosás, persze közben a gyűrűket is öblítsük át, hiszen a nap folyamán azok is ugyanúgy bepiszkolódnak, mint a kezeink.

Park külön kiemeli az alapos szárítás fontosságát, szerinte kézmosás után alaposan töröljünk kezet vagy szárítsuk meg légfúvók segítségével, majd mindenképpen kenjük be kezeinket valamilyen természetes alapanyagokból készült kézkrémmel és csak ezután vegyük fel újra az ékszereinket.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Ez is érdekelhet