KezdőlapÉletmódEgészségDatolyaszilva, az istenek gyümölcse: daganatmegelőző hatású, szabályozza a koleszterinszintet

Datolyaszilva, az istenek gyümölcse: daganatmegelőző hatású, szabályozza a koleszterinszintet

-

A datolyaszilva, vagy más néven khaki, egzotikus, ízletes gyümölcs, összetéveszthetetlen ízzel, Délkelet-Ázsia, Kína és India ősi kultúrnövénye. Formára leginkább a paradicsomra hasonlít, de textúrájában inkább az őszibarackra és a sárgadinnyére.

Egy körülbelül 10 méter magas fa gyümölcse, amely a Diospyros nevet viseli (ami görögül annyit jelent, hogy „az istenek gyümölcse” vagy „Zeusz eledele”), és az ébenfafélék (Ebenaceae) családjába tartozik. Több fajtája is ismert, a legtöbbet Ázsiában, leginkább Japánban és Kínában termesztik.

A gyümölcs méretre akkora, mint egy közepes barack, és színben az aranysárgától a sötét narancsig terjednek az árnyalatok. A héja kemény és fényes, a húsa pedig savanykás, ha még éretlen, de édes és puha, ha megérik.

Ez az egyik leggazdagabb tápanyagtartalmú gyümölcs, amely A-vitamint, B-komplex vitaminokat, P-vitamint és C-vitamint tartalmaz; ásványi anyagok közül pedig nátrium, kálium, magnézium, szelén és kis mennyiségű vas és cink található benne.

Erős narancssárga színe is jelzi, hogy rendkívül gazdag béta-karotinban. A datolyaszilva ugyanakkor gazdag szerves savakban, tanninokban és fehérjékben is. Az alábbiakban megtudhatod, milyen jótékony hatásai vannak ennek a gyümölcsnek a szervezetre, és hogy érdemes fogyasztani.

A datolyaszilva az antioxidánsok kiváló forrása, ezért fogyasztása ajánlott a szervezet védelmi rendszereinek megerősítésére. A gyümölcs ugyanakkor jelentős mennyiségű A-vitamint is tartalmaz.

100 gramm gyümölcsből hozzájuthatunk a napi A-vitamin szükségletünk harmadához. Antioxidáns hatásához ugyanakkor nagyban hozzájárulnak a C- és E-vitaminok is. Ahhoz, hogy a lehető legtöbb vitaminhoz juthassunk ebből a gyümölcsből, érdemes a héjával együtt fogyasztani.

Korunk egyik legrettegettebb betegsége a rák, amelynek előfordulása az immunrendszer csökkent hatékonyságával függ össze. Bizonyított, hogy a datolyaszilva mindennapi fogyasztása, védelmet nyújthat a halálos kór ellen.

A test védekezésében részt vevő sejtek közvetlen stimulálásában részt vevő másik anyag a likopin.

A datolyaszilva gyümölcse ezt a daganatmegelőző antioxidánst is tartalmazza, így védelmet jelenthet a rák különböző formái, például a prosztata, a tüdő, a gyomor és a vastagbélrák ellen.

Nagy mennyiségű káliumot is tartalmaz, amely ásványi anyag felelős a felesleges víz eltávolításáért a szervezetből. Mivel ez a gyümölcs alacsony nátriumtartalmú, de magas káliumtartalommal rendelkezik, elmondható, hogy vízhajtó tulajdonságokkal rendelkezik, és azok, akiknek magas a vérnyomása, különösen nagy hasznát vehetik.

A datolyaszilva mindemellett kiváló rostforrás, különösen akkor, ha héjastól fogyasztjuk. A magas oldható rosttartalom miatt ez a gyümölcs hozzájárul a vér koleszterinszintjének szabályozásához.

Minél inkább sikerül a normál értékek között tartanunk a koleszterinszintünket, annál kisebb az esély a szívbetegségek kialakulására. Ugyanakkor a datolyaszilva szénhidrátokban is gazdag, ez a tápanyag pedig „táplálja” a szívizmot.

Az antioxidánsokban gazdag datolyaszilva segít megelőzni az érelmeszesedést, segít csökkenteni a stresszt, a szorongást és a fáradtságot. 100 gramm gyümölcs 70 kalóriát tartalmaz, és ezek többsége komplex szénhidrát, így hozzájárul a szervezet energiaszintjének növeléséhez.

Ezért a kávé vagy az energiaitalok helyett válaszd inkább ezt a gyümölcsöt. Ugyanakkor sportolók számára is kiváló lehet, mert elegendő mennyiségű cukrot biztosít számukra a fizikai megterheléshez.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Ez is érdekelhet