Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Európában a középkorban a fahéj a luxus kategóriás fűszerek közé tartozott. Az arabok nehézkes szárazföldi útvonalakon szállították, és csak a gazdag emberek engedhették meg maguknak a vásárlást.

Manapság a fahéj szinte minden konyhában megtalálható, és egyáltalán nem drága. A közkedvelt fűszer nem csak egy finom sütemény-adalékanyag, de hatékony bőrápoló és közérzetjavító is.

Nézzük, milyen pozitív tulajdonságokkal rendelkezik.

1. Csökkenti a pattanásokat

A fahéj antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik, éppen ezért igen hatékony a pattanások kezelésében. Elpusztíthatja a különböző bőrfoltokat okozó baktériumokat és gombákat, erős antioxidáns, ezért védelmet biztosít a szervezet számára a káros szabadgyökökkel szemben. Csökkenti a bőrgyulladást és a pattanások kialakulásának esélyét.

2. Csökkenti az öregedés jeleit

A káros szabadgyökök idő előtti bőröregedést idézhetnek elő, hatásukra mélyülnek a ráncok, és fokozódik a bőr foltossága. A fahéjban található antioxidánsok lassítják ezt a folyamatot azáltal, hogy megvédik a sejteket a károsodástól. A fahéj ezenkívül elősegíti a kollagéntermelődést, mivel olyan nyomelemeket tartalmaz, amelyekről bebizonyosodott, hogy növelik a kollagénszintet.

3. Ránctalanító hatása van

Fokozza a keringést, és oxigéndúst vért juttat a sejtekbe. Csökkenti a pórusokat, és elősegíti a ráncok csökkenését, hatására sokkal egészségesebb lesz a bőr.

4. Gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik

A gyulladás segít a szervezetnek a vírusok elleni küzdelemben és a szövetkárosodások helyreállításában, de a gyulladás a test saját szövetei ellen is irányulhat, ami veszélyes lehet. Tanulmányok kimutatták, hogy a fahéj gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, és még a duzzanatot is enyhíti.

5. Csökkenti a szívbetegség kockázatát

Ha rendszeresen fahéjat adagolsz az ételedhez, jó eséllyel csökken a különböző szívbetegségek kialakulásának kockázata. Egy patkányokon végzett kutatásban 12 héten keresztül a magas zsírtartalmú ételekhez fahéjat adagoltak, és kisebb súlygyarapodást tapasztaltak, mint azok esetében, amik szintén zsíros élelmiszereket fogyasztottak, de fahéj nélkül. Ha túlságosan zsíros élelmiszereket fogyasztasz, iktasd be az étrendedbe napi rendszerességgel a fahéjat.

6. Elősegíti a fogyást

A fahéj mivel igencsak gazdag rostokban, gyorsan teltségérzettel tölt el, csökkenti az étvágyat. A test több energiát használ fel a fűszer feldolgozásához, mint más élelmiszerekhez, éppen ezért fokozza az anyagcserét.

7. Javítja a memóriát

Védelmet nyújt az oxidatív stresszel szemben, késlelteti az öregedési folyamatokat. Serkenti a hipotalamusz rugalmasságát, ez az agy memóriához kapcsolódó része. Kutatások alapján kimutatták, hogy az Alzheimer-, és a Parkinson-kór tüneteit is csökkentheti.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!