Ezek a legjobb természetes gyulladáscsökkentő élelmiszerek! A téli időszakban hasznosak lehetnek!
Ha legyengül az immunrendszerünk, vagy kissé lehűl odaint a levegő, sokkal hamarabb elkapjuk a vírusos megbetegedéseket, de ilyenkor a gyulladások sem kerülnek el. A gyulladás az immunrendszer válaszreakciója, így távolítja el a szervezetből a vírusokat, kórokozókat.
Mi okozhat krónikus gyulladást?
- krónikus fertőzések, élelmiszer intolerancia, reuma, és a különböző autoimmun betegségek
- krónikus stressz
- környezeti szennyeződések
Milyen tünetei vannak a krónikus gyulladásnak?
- izomfájdalom főleg az esti órákban
- általános fáradtságérzés
- depresszió
- szemfáradtság reggel
- éjszakai orrdugulás, orrfolyás
- fertőzések
- hajhullás
- kényszeres evés
- gyakori fejfájás
- szédülés, rossz közérzet
- szabálytalan, lágy széklet
Az alábbiakban olyan élelmiszereket mutatunk, melyek segítségével könnyen megszabadulhatunk a szervezetben lappangó krónikus gyulladástól.
Kurkuma
Keverjünk el egy fél teáskanál kurkumát, egy csésze felmelegített növényi tejben. A kavargatáshoz csak fa, vagy kerámia kanalat használjunk. A kurkumát soha ne tároljuk műanyag edénybe. Minden este igyunk meg egy pohárral ebből a keverékből, könnyen megszabadulhatunk a gyulladásoktól.
Gyömbér
Segítségével hatékonyan vehetjük fel a harcot a káros szabadgyökökkel, erősíti az immunrendszert, csökkenti a gyulladást. Illesszünk be egy kis friss reszelt gyömbért minden nap az étrendünkbe, vagy fogyasszunk rendszeresen gyömbérteát.
Piros bors
Akárcsak a piros paprikában, a piros borsban is megtalálható az erős gyulladáscsökkentő hatással rendelkező kapszaicin.
Fahéj
Erős gyulladásgátló hatással rendelkezik, illesszük be minden nap az étrendünkkel. Tehetünk egy csipet fahéjat a reggeli kávénkba, a kakaónkba, de akár forral borba, vagy tejbegrízre is szórhatunk belőle.
Fokhagyma
Ajánlott arcüreggyulladás, torokfájás, és különböző gyulladások esetén. Apróra zúzva, és mézzel elkeverve elősegíti az emésztést. Természetes antibiotimunként is emlegetik.