Egy új tanulmány alapján napi egy nagy pohár tej elfogyasztása közel ötödével csökkentheti a vastagbélrák kockázatát – írja a The Guardian.
A kutatók szerint a napi 300 mg kalcium bevitele (ez körülbelül megfelel az egy nagy pohár tejben található mennyiségnek) 17%-kal csökkentheti a bélrák kockázatát, de a nem tejből származó kalcium is hasonló védelmet jelenthet.
„Ez az átfogó tanulmány szilárd bizonyítékot szolgáltat arra, hogy a tejtermékek segíthetnek a vastagbélrák megelőzésében, nagyrészt a bennük található kalciumnak köszönhetően” – mondta Dr. Keren Papier, az Oxfordi Egyetem munkatársa és a kutatócsoport tagja.
„A kalciumnak hasonló hatása van mind a tejtermékekből, mind a nem tejtermékekből származó forrásokból, ami arra utal, hogy ez volt a kockázat csökkentéséért felelős fő tényező” – tette hozzá.
A bélrák a harmadik leggyakoribb rákos megbetegedés a világon, évente közel 2 millió megbetegedést és egymillió halálesetet okoz. Az új diagnózisok száma 2040-re várhatóan eléri a 3,2 milliót, a halálozások száma pedig 1,6 millióra emelkedik a jelenlegi tendenciák fényében. Az utóbbi időben aggasztóan megnőtt a vastagbélrákos esetek száma a gazdagabb országokban a fiatalabb lakosság körében, aminek okai egyelőre nem világosak a kutatók előtt.
Bár a tendenciák aggasztóak, a betegségek több mint fele megelőzhető lehet az étrend és az életmód megváltoztatásával. Az egészséges testsúly megtartása, a több rostfogyasztás, a kevesebb alkoholbevitel, a fizikai aktivitás és a dohányzás mellőzése mind hozzájárulnak a kockázat csökkentéséhez. Az étrend különösen fontos: minden ötödik eset a túl sok vörös hús vagy feldolgozott hústermék fogyasztásával függ össze.
Már korábbi tanulmányok is azt sugallták, hogy a tejtermékek segíthetnek a bélrák megelőzésében, de a bizonyítékok nem voltak egyértelműek. A kutatók most több mint 540 ezer nő közel 17 évet átfogó adatait elemezték, hogy kiderítsék, hogy hat a kockázatra 97 féle élelmiszer, ital és tápanyag, és a tanulmány meggyőző bizonyítékot talált arra vonatkozóan, hogy a kalcium hatékony védelmet nyújthat a bélrák ellen.
Ugyanakkor azt is megerősítette, hogy az alkohol és a vörös hús vagy feldolgozott hústermékek fogyasztása növeli a kockázatot. Napi 20 gramm plusz alkohol fogyasztása – tehát nagyjából egy nagy pohár bor – például 15%-kal magasabb kockázatot jelent, míg 30 gramm plusz vörös és feldolgozott hús fogyasztása 8%-kal növelheti a betegség kockázatát.
A vizsgálat a posztmenopauzában lévő nőkre összpontosított, de Papier szerint a kalcium pozitív hatása várhatóan a férfiakra és a fiatalabbakra is érvényes.
„Úgy gondoljuk, hogy a kalcium védelmet adhat a vastagbélrák ellen azáltal, hogy a vastagbélben lévő epesavakhoz és szabad zsírsavakhoz kötődik, ami segít csökkenteni azok rákkeltő potenciálját” – fogalmazott a kutató.