Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!

Ha valaki olyan mellett vagyunk kénytelenek aludni, aki szüntelenül horkol, az nemcsak frusztráló lehet, de a testi és mentális egészségünkre is negatív hatással lehet.

Dr. Sophie Bostock alvásszakértő a This Morning című műsorban arról számolt be, hogy a járvány és a karantén ideje alatt a fizikai inaktivitás következtében megnőhetett azoknak az embereknek a száma, akik horkolnak éjszakánként. Ez nem is csoda, hiszen az elmúlt hónapokban több időt töltöttünk az íróasztalunk fölé görnyedve, és jóval kevesebbet a szabadban mozogva.

Dr. Bostock szerint a testmozgás és a fogyás nagyban hozzájárulhat a probléma enyhítéséhez, ugyanakkor azt is javasolja, hogy szabaduljunk meg az olyan rossz szokásoktól, mint például az alkoholfogyasztás lefekvés előtt.

De ha ennél gyorsabb megoldásra van szükséged, a szakértő egy bizarr trükköt ajánl, ami azonnal orvosolja a problémát, és nincs szükség hozzá egyébre, mint egy közönséges teniszlabdára.

Dr. Bostock elmondta, hogy annak is nagy szerepe van a horkolásban, hogy milyen testhelyzetben alszunk, és hogy a helyzet akkor a legrosszabb, amikor valaki a hátán fekve alszik.

Amikor háton fekszünk, nagyobb valószínűséggel van nyitva a szájunk, a légutak jobban összenyomódnak, és így a nyelv izmai is jobban ellazulnak – mondja a szakértő.

Ezért azt tanácsolja, ha csak lehet, tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy az oldalunkon fekve maradjunk: ehhez használhatunk párnákat, amiket a hátunk mögé teszünk, hogy ne tudjunk megfordulni, vagy akár egy teniszlabdát is belevarrhatunk a pizsamánkba, hogy kényelmetlenné tegyük a háton fekvést. De az is jó, ha a labdát egyszerűen az ágyra helyezzük, a hatás ebben az esetben is ugyanaz lesz.

Ha pedig ez sem válik be, nem marad más hátra, mint a régi, jól bevált füldugó – ez ugyan nem oldja meg magát az eredeti problémát, de jelentősen megkönnyíti annak a dolgát, aki kénytelen olyasvalaki mellett elaludni, aki horkol éjszakánként.