A fokhagymánál és a méznél egészségesebb élelmiszer nem létezik a földön. Számos kultúrában használják őket, napjainkban népszerűségük egyre inkább növekszik. Ismerkedjünk meg velük, és fogyasszuk rendszeresen, lehetőleg nyersen.
A hőkezelés során a fokhagyma és a méz is nagyon sokat veszít értékes tulajdonságaiból. A fokhagymát mindig zúzzuk apróra, és csak az utolsó pillanatban adjuk hozzá ételeinkhez, hiszen így sokkal jobban hozzájuthatunk a benne található értékes tápanyagkincshez.
Ha éhgyomorra fogyasztjuk, akkor hatékonyan serkenti az emésztést, és könnyebben felszívódnak a benne található tápanyagok. A fokhagyma segít megelőzni az érelmeszesedést, a szívinfarktust, a szívkoszorúér-betegséget, de csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást is. Ajánlott megfázás, influenza, gombás fertőzések, vírusos hasmenés, prosztata problémák, és cukorbetegség esetén is fokhagymát fogyasztani. Ha szeretnénk megszabadulni a szervezetünkben felgyülemlett méreganyagoktól, étrendünkbe rendszeresen illesszük be a fokhagymát.
Keverjük el mézzel a fokhagymát, így hatóereje megsokszorozódik. Készítsük el az alábbi keveréket annak érdekében, hogy hosszú ideig egészségesek és energikusak lehessünk.
Hozzávalók:
- 5 gerezd apróra vágott fokhagyma,
- 1 evőkanál reszelt gyömbér,
- almaecet,
- 1 citrom leve,
- 2 chili paprika apróra vágva.
Elkészítés: miközben elkészítjük, viseljünk védőkesztyűt, túlérzékeny bőr esetén allergiás reakciókat válthatnak ki az összetevők. Egy kisebb befőttes üvegbe keverjük össze a hozzávalókat, majd öntsük fel almaecettel. Kb. 1 centi üres hely maradjon az üveg tetején, fedjük le, és tartsuk a kamrában. Naponta egyszer, reggel éhgyomorra együnk belőle egy evőkanállal.
Méz és fokhagyma keveréke
2-3 gerezd fokhagymát vágjuk apróra, és adjunk hozzá egy evőkanál mézet. Naponta egyszer fogyasszuk ezt a keveréket, míg érezzük, hogy helyreáll a szervezetünk energiaszintje, és megerősödik az immunrendszerünk.