KezdőlapÉletmódElőbb a tejet kell beleönteni a csészébe, ha tökéletes teát szeretnénk

Előbb a tejet kell beleönteni a csészébe, ha tökéletes teát szeretnénk

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Alan Mackie professzor véget vetett az ősrégi vitának arról, hogy vajon mi a „megfelelő” módja a tökéletes tea elkészítésének, és azt mondja, ezzel a módszerrel biztosíthatjuk, hogy a lehető legtöbb ízt hozzuk ki a teából.

Ha van valami, amit az angolok imádnak, akkor az a fekete tea tejjel, és ezt a szokást sokan mások is átvették tőlük.

Bár a tej és a cukor mennyisége személyenként változó, az elkészítéshez mindannyian ugyanazt a módszert alkalmazzuk – belelógatjuk a teafiltert a bögrébe, felöntjük forrásban lévő vízzel, majd az áztatás után beletöltjük a tejet.

Úgy tűnik azonban, hogy mindeddig rosszul jártunk el.

A szakértő szerint először a tejet kellene rátöltenünk a teafilterre – azt mondja, ez a tökéletes tea titka, különösen akkor, ha kemény a víz. Egy vízcsapokat gyártó cég, az INTU és Alan Mackie professzor, a Leeds University School Of Food Science & Nutrition karának vezetője által végzett kutatás megállapította, hogy a kemény vízben lévő ásványi anyagok megakadályozhatják az ízek megfelelő kialakulását a teában.

Ha azonban a tejet töltjük előbb a bögrébe, a benne lévő fehérjék csökkentik a víz ásványianyag-tartalmát, és megőrzik az ízeket. A víz keménységét a benne lévő kalcium és magnézium mennyisége határozza meg – minél több található ezekből és más ásványi anyagokból a vízben, az annál keményebb.

Mackie professzor magyarázata szerint: „Az ízt a teában lévő különböző vegyületek hozzák létre, különösen a tanninok (csersavak). Minél több ásványi anyag van a vízben, annál nehezebben tudják létrehozni ezek a vegyületek az ízt – ez pedig ízetlen teát eredményez azokon a területeken, ahol kemény a víz.”

„A tea hagyományos elkészítése – ha forró vízbe áztatjuk a zacskót, és csak az áztatás után adjuk hozzá a tejet – a csersavak megszilárdulását eredményezi, még mielőtt megfelelően kialakulhatnának az ízek” – magyarázza a szakértő.

„De ha a tejet már az áztatási folyamat elején hozzátöltjük a teához, fehérjéi a tanninokhoz és a vízben lévő ásványi anyagokhoz tudnak kötődni, megakadályozva, hogy megszilárduljanak – ez pedig sokkal jobb ízt eredményez.”

Kieran Taylor-Bradshaw, az INTU ügyvezető igazgatója azt mondta: „Egy csésze jó tea örömet okoz, és jobbá teszi a napot, de a kemény víz miatt ez sokak számára távoli álom marad.”

Elmondása szerint örömére szolgál, hogy a kutatásukkal végre megoldást kínálhatnak erre a problémára, és megmutathatják a tea „helyes” elkészítésének módját.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet