A szokásaink rabjai vagyunk, naponta tapossuk a mókuskereket, és lassan behunyt szemmel végig tudnánk sétálni az életen. De elgondolkodtál-e már azon, hogy ez rendben van-e így? Fontos egy jól bevált rutin, amivel időt spórolhatunk meg, főként a reggeli rohanásban. De vajon minden szokásunk egészséges lenne? Az amerikai lakosság lassan fele már cukorbeteg vagy prediabéteszes – e riasztó statisztika hatására a szakemberek most felhívják a figyelmet a kór megelőzésére.
Amennyiben hajlandó vagy megfogadni az orvosi tanácsokat, jelentősen csökkented a II-es típusú cukorbetegség kockázatát. A Centers for Disease Control and Prevention szerint az amerikaiak 11,6%-a cukorbeteg, és további 38%-a a felnőtt lakosságnak prediabéteszes – írja a Parade.com.
Ami még ennél is durvább, hogy a cukorbetegségben szenvedők várható élettartama is csökken, mert a betegség növeli a szívroham és a sztrók kockázatát! Jó hír viszont, hogy a II-es típusú diabétesz megelőzhető és bizonyos esetekben gyógyítható. Csupán ennyi a dolgunk, hogy 2025-től egészségesebbé tegyük az életünket – dr. Robert Lustig, endokrinológus tanácsai szerint.
Az egyetlen szokás, amiért a szakember valósággal könyörög, hogy 2025-től hagyjuk abba, abszolút nem világvége. Nem egy alapélelmiszertől kell végleges búcsút mondanunk, hanem egy teljesen nélkülözhető, de gyakran fogyasztott terméktől.
„Messze a legrosszabb szokás Amerikában a cukros italok fogyasztása” – hívja fel a figyelmet dr. Lustig, a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem endokrinológiai részlegének gyermekgyógyász professzora, elhízással és cukorbetegséggel foglalkozó klinikai kutató.
Itt a szakember nemcsak a nagy márkák szénsavas üdítőire gondol, hanem azokra az italokra is, amelyekről nem is gondolnád, hogy cukorral vannak teletömve, mint például az ízesített, édesítőszeres kávék, energiaitalok, gyümölcslevek és teák.
„A cukor a diabétesz, a szívbetegségek, a zsírmájbetegség és a fogszuvasodás elsődleges okozója. A cukor a rák és a demencia kialakulásában is szerepet játszik” – tájékoztat dr. Lustig.
Ezt a tudományos kutatások is alátámasztják: mint kiderült, akik hetente legalább ötször fogyasztottak üdítőt, jelentősen megnőtt náluk a II-es típusú cukorbetegség kockázata. Ugyanezen kutatások azt is megerősítették, a cukros italok rendszeres fogyasztása növeli a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a sztrók és a demencia kockázatát.
Dr. Lustig elmélete szerint ez azért történik, mert a túl sok cukor megmérgezi a mitokondriumokat – a sejtekben megtalálható kis organizmusokat, és amikor ezek károsodnak, a sejtek elpusztulnak, mert nem tudnak többé elég energiát termelni.
A szakember tisztában van azzal, hogy nehéz felhagyni egy szokással, ami szerves részét képezi a mindennapjainknak. És be kell vallania, ezek az italok részben függőséget is okoznak. De minden az akaratunkon és a kitartásunkon múlik.
Ugyanakkor a családunknak, a környezetünknek is partnernek kell lennie velünk ebben. Ha szülők vagyunk, már dupla felelősséggel tartozunk. Igyekezzünk kerülni azokat a helyeket, ahol könnyebben kísértésbe eshetünk. A kávénkba pedig csökkentsük (vagy iktassuk ki teljesen) a cukrot, és ízesítsük fahéjjal, amely gyulladáscsökkentő hatású
. A következő fontos lépés: „a függőséget az eladás helyén törik meg. Az élelmiszerbolt a drogbarlangod. Maradj ki belőle. Rendeld meg az élelmiszert online” – javasolja dr. Lustig. Vagy írhatsz bevásárlólistát, amit szigorúan betartasz.
A szakember azzal bíztat, hogy idővel a cukor iránti függőségünk alábbhagy, míg végül teljesen elmúlik. A szervezetünk többé nem fog vágyni rá, ezért kevesebbet is gondolunk rá. És ne feledd: minden alkalommal, amikor NEMet mondasz a cukros italokra, egy-egy lépést teszel meg az egészséged érdekében. Az üdítő sokkal kevésbé fog csábítónak tűnni, ha belegondolsz, mit nyerhetsz a kihagyásával.