A magas koleszterinszint a szívbetegségek és a stroke egyik fő kockázati tényezője, de egy közkedvelt, hétköznapi gyümölcs rendszeres fogyasztása segíthet a koleszterinszint csökkentésében.
A koleszterin egy lipidféle, vagyis egy zsírszerű anyag, ami idővel felhalmozódhat az erekben, és elzáródást okozhat. A magas koleszterinszintnek számos lehetséges oka van, ezek közül az egyik a nem megfelelő táplálkozás.
Különösen a túl sok telített zsírsav fogyasztása emelheti a koleszterinszintet. Míg azonban egyes élelmiszerek növelhetik a koleszterinszintet, mások képesek csökkenteni azt, és ezek egyike egy közkedvelt, hétköznapi gyümölcs.
„Az alma tápanyagban gazdag gyümölcs, a napi C-vitamin-bevitel 10 százalékát tartalmazza, emellett réz, K-vitamin és E-vitamin is van benne” – mondja Eli Brecher táplálkozási szakértő.
„Napi egy alma nagyszerű szokás az egészséges szív érdekében, egyrészt mivel a benne található pektin segít csökkenteni a koleszterinszintet, másrészt az almában található polifenolok összefüggésben vannak az alacsonyabb vérnyomással és a stroke kockázatának csökkenésével” – magyarázza a szakértő.
Ezt egy, az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban 2020-ban közzétett kutatás is alátámasztja. A brit és olasz kutatók által készített tanulmány szerint napi két alma elfogyasztása jelentősen csökkentheti a koleszterinszintet.
A kutatásban résztvevő 40 személy 8 héten keresztül napi két almát evett, és azt tapasztalták, hogy csökkent a koleszterinszintjük.
A kutatók azt is megállapították, hogy az alma napi fogyasztása az erekre is jó hatással volt, ahogy azt más, polifenoloknak nevezett természetes vegyületeket tartalmazó élelmiszereknél, például a vörösbornál és a teánál is megfigyelték.
Julie Lovegrove professzor, a tanulmány vezető szerzője így nyilatkozott ezzel kapcsolatban: „Úgy tűnik, hogy a régi mondás, miszerint napi egy alma távol tartja az orvost, részben igaznak bizonyult.”
Az alma tartalmaz egyfajta, procianidin nevű flavonoidot, amely erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, és csökkentheti az úgynevezett LDL, vagy „rossz” koleszterin szintjét.
Ugyanakkor az alma magas antioxidáns-tartalma védelmet nyújthat az olyan neurodegeneratív betegségekkel szemben, mint az Alzheimer- és a Parkinson-kór, és fenntartja az agy teljesítményét.
Az alma héja és magháza pektinben, egyfajta oldható rostban is gazdag, amely bizonyítottan javítja a vér koleszterinszintjét. A vizsgálatok során azonban az is kiderült, hogy az almalé fogyasztása nem jár koleszterinszint-csökkentő hatással, mivel nem tartalmaz pektint.
Az össz-koleszterinszint 5,2 mmol/liter alatt tekinthető normálisnak. A határérték 5,2 és 7,0 között van, a 7,0 fölötti érték pedig már kórosnak számít.