KezdőlapÉletmódEgészségEz az 5 szobanövény termeli a legtöbb oxigént

Ez az 5 szobanövény termeli a legtöbb oxigént

-

A belélegzett levegő minősége fontos szerepet játszik az egészségünkben, mivel a rossz minőségű levegő veszélyeztetheti a légzőrendszerünket, allergiás reakciókat válthat ki, fokozhatja a stresszt és a szorongást, és egyes esetekben kiütéseket is okozhat. Ugyanakkor a krónikus obstruktív légúti betegségben (COPD) szenvedők esetében az oxigén iránti igény még nagyobb lehet.

A legtöbb háztartásban nem engednek be elég kinti friss levegőt, a benti, állott levegő pedig a már említett problémákat okozhatja. A kérdés tehát az, hogy lehetne minél jobban felfrissíteni a beltéri levegőt?

Bár vannak lehetőségek az oxigén növelésére olyan eszközökkel, mint az oxigénellátók és a légtisztítók, számos természetes alternatíva is létezik, például növények, amelyek javítják a levegő minőségét, és mind a test, mind az elme számára előnyösek.

Az alábbiakban mutatunk néhány szobanövényt, amelyek nemcsak a levegő minőségét javítják, de egy kis életet és színt is visznek az otthonodba.

1. Rákvirág (Aglaonema, vagy Chinese Evergreens)

https://www.instagram.com/p/CFx6Y5nAdOt/

Ez az egyik leggyakoribb szobanövény, mégpedig okkal. Rendkívül sok oxigént bocsát ki, miközben megtisztítja a levegőt az olyan káros vegyi anyagoktól, mint például a formaldehid és a benzol. Ahogy az angol megnevezés is mutatja, Kínában rendkívül népszerű, különösen légtisztító képessége miatt.

Tippek a gondozáshoz: jól érzi magát akár teljes árnyékban is, és csak ritkán kell öntözni, arra kell figyelni, hogy a talajt nedvesen tartsuk. Igény szerint bármennyit tarthatunk belőle a lakásban.

Legjobb elhelyezés: a nappaliban.

2. Gerbera (Gerbera jamesonii)

https://www.instagram.com/p/CEjcyyepxvT/

Ez az egyik legmutatósabb növény ezen a listán, amit gyakran használnak dekorációként, és nagyon népszerű a kertészetekben. Ugyanakkor a gerbera arról is ismert, hogy képes éjszaka is nagy mennyiségű oxigént kibocsátani, miközben eltávolítja a mérgező vegyi anyagokat a levegőből: például a benzolt és a triklór-etilént. Például alvási apnóe, vagy más légzési nehézség esetén hasznos lehet, ha gerberát tartunk az éjjeliszekrényünkön.

Tippek a gondozáshoz: ez a növény szereti az erős napfényt tavasszal, nyáron és ősszel, télen pedig a közvetett fényt részesíti előnyben. Rendszeresen öntözni kell, és figyelni kell rá, hogy a talaj mindig nedves legyen. Dekoratív növény, ezért annyit tarthatunk belőle a lakásban, amennyit csak szeretnénk.

Legjobb elhelyezés: a hálószobában.

3. Szobai futóka (Epipremnum aureum)

https://www.instagram.com/p/CF8tEZOhM1b/

A NASA a légtisztító növények listáján is kiemeli a szobai futókát, ami képes eltávolítani a vegyszereket és egyéb szennyező anyagokat a levegőből, különösen a formaldehidet, benzolt, xilolt és toluolt. Azonban nem árt tudni, hogy ez a növény mérgező a kutyákra, macskákra és a kisgyerekekre, ha megeszik a leveleit.

Tippek gondozáshoz: ez a növény a közvetett fényt kedveli, és körülbelül hetente kell öntözni. Egy személy esetében egy körülbelül 45 centis növény az ideális.

Legjobb elhelyezés: bármelyik szobában tarthatjuk, csak győződjünk meg róla, hogy a háziállatok és kisgyerekek nem férnek hozzá.

4. Anyósnyelv vagy szobai tigrislevél (Sansevieria trifasciata)

https://www.instagram.com/p/CF7RJXtljkr/

Az oxigéntermelésben rendkívül hatékonynak tartott anyósnyelv valószínűleg a leginkább ajánlott növény a beltéri levegő megtisztítására. Éjszaka is oxigént bocsát ki, miközben felszívja a környezetben található szén-dioxidot. Ez jobb levegőminőséget, és ezáltal pihentetőbb alvást eredményez. Ugyanakkor megtisztítja a levegőt néhány olyan mérgező anyagtól is, ami általában előfordul a háztartásokban: például a benzolt, toluolt, a formaldehidet és a triklór-etilént is kiszűri a levegőből.

Tippek a gondozáshoz: Az anyósnyelv szereti a közvetlen fényt, ezért ablakpárkányon is tarthatjuk, és hetente kell öntöznünk. Egy személy esetében 6-8 derékig érő növény az ajánlott mennyiség. Légmentesen zárt helyiségben ezek a növények elegendő oxigént képesek előállítani a normális légzéshez.

Legjobb elhelyezés: a hálószobában.

5. Aranypálma (Dypsis lutescens)

https://www.instagram.com/p/B13W8VJjEe1/

Mint minden növény, az aranypálma is szén-dioxidot szív fel és oxigént bocsát ki, de az teszi igazán különlegessé, hogy képes megtisztítani a levegőt a veszélyes vegyi anyagoktól, például a formaldehidtől, toluoltól és xiloltól.

Tippek gondozáshoz: A szűrt fényt szereti, és gyakran kell öntözni. Egy ember számára négy vállig érő növény elegendő.

Legjobb elhelyezés: a nappaliban.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Ez is érdekelhet