Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

Amennyiben a te arcodon, vagy bárhol máshol a testeden, megjelennek ezek a kis, fehér pöttyök, még nem kell megijedned. Ezek ugyanis úgynevezett keratin ciszták, amelyek életkortól és nemtől függetlenül bárkinél felbukkanhatnak.

Ezek az okai az arcon megjelenő apró zsírcsomóknak, és így szabadulhatunk meg tőlük!

Első ránézésre pattanásnak látszanak ezek a kis fehéres foltok, de érintésre keményebbek, és rendszerint azokon a helyeken alakulnak ki, ahol kevesebb a zsírszövet, így az arc szemek körüli részén, az ajkakon, a szemhéjon, de a nemi szervek körül is felbukkanhatnak.

Általában nem váltanak ki semmilyen zavaró hatást, csak esztétikai jellegű problémát jelentenek.

Orvosi szaknyelven ezen bőrproblémát miliának nevezik, amelyek átmérője rendszerint 1-2 milliméter. Akkor alakulnak ki, mikor az elhalt bőrsejtek, vagy keratin a bőr alsó rétegeibe jutva összegyűl, és megreked. Néha ezek a kis pöttyök viszketést okozhatnak, de ezentúl nem zavaróak, leszámítva a látványukat.

Mik lehetnek az okai?

Ezeknek az apró pöttyöknek a kialakulásában közrejátszhat a túl olajos, zsíros krémek használata, amelyek megzavarhatják a faggyút termelő sejtek munkáját.

A sok és nagyfokú verejtékezés is hozzájárulhat a milia felbukkanásához, főként újszülötteknél figyelhető ez meg, ahogyan a káros ibolyántúli sugarak is az okok között lehetnek, ezért kell bekenni magas faktorú napkrémmel a testet.

Ezt teheted, hogy eltűnjenek

Az első és legfontosabb szabály az, hogy odahaza, senki ne próbálja meg kinyomni, kivágni ezeket a kis dudorokat, mert könnyen elfertőződhet a seb. Sőt, azért nem érdemes sok időt és energiát pazarolni rájuk, mert a legtöbb esetben napok alatt maguktól, spontán eltűnnek.

Ha a ciszták mélyebben ágyazódtak be, akkor érdemes bőrgyógyászhoz fordulni, aki megfelelően, fájdalommentesen eltávolítja a kis dudorokat.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!