Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

A torma egy évelő növény, nagy levelei vannak, fehér virágai és sárgás-fehéres gyökere, amit tulajdonképpen fogyasztunk. A konyhában leginkább fűszerként használják, de számos egészségügyi hatása is ismert. A torma erős gyulladáscsökkentő, gazdag vitaminokban, antibiotikus hatással rendelkezik és afrodiziákumként is ismert.

torma

Nyugat-Ázsiában és Délkelet-Európában őshonos, Európa szerte évszázadok óta ismerik és használják gyógynövényként is. A tormagyökeret az ételek fűszerezésére használják, télire ecetes sós vízben szokták tartósítani. Nagy mennyiségű C-vitamin tartalma miatt a tormát már a tengerészek is ismerték, hiszen scorbut kezelésére bevált szer volt.

A torma gyökere sok vitamint, többek közt A-, C-, B1-, B2-vitamint és az ásványi anyagok közül pedig káliumot, vasat, kalciumot és magnéziumot, valamint sósavat és aszparagint tartalmaz.

Csípős szaga abból adódik, hogy a hagymához, fokhagymához hasonlóan kénvegyületet tartalmaz. A tormában található egy szúrós szagú illóolaj is, mely bőrrel érintkezve irritációt okozhat az arra érzékenyeknél.

Ösztönző hatással van az emésztőrendszerre, beindítja a bélmozgást, bizonyos esetekben hasmenést is okozhat. Erősíti a légutakat és a szívműködést. A reszelt tormagyökér kiváló parazitaűző és vizelethajtó. Fogyasztása jó hatással van a tüdőgyulladásra, influenzára, asztmára, magas vérnyomásra, emésztési zavarokra és a felső légúti megbetegedésekre. Erős íze izzadásra ösztönzi a testet, ezért láz ellen is ajánlott.

A torma szabályozza a vérnyomást, serkenti a vérkeringést, de véralvadásgátlóként is alkalmazzák. Gyógynövényboltokban tormakivonatot vásárolhatunk, mely kiválóan energetizál, azonban nem adható gyerekeknek, és ne fogyasszuk éhgyomorra. Mivel irritálja az emésztőrendszert nem ajánlott azoknak fogyasztani, akik gyomorfekéllyel küzdenek.

A reszelt tormát használhatjuk szív- és érrendszeri megbetegedések esetén, ha elkeverjük mézzel, és egy hónapon keresztül minden nap megeszünk belőle egy kávéskanállal.

Így készítsünk otthon tormabort

Egy liter vörösborhoz adjunk hozzá 20 evőkanál reszelt tormát, és hagyjuk tíz napig ázni, majd szűrjük le. Ajánlott étvágynövelőként, emésztés serkentőként és szívműködés-szabályozóként.

Tormafőzet fogínygyulladásra

15 mg tormát tegyünk bele 500 ml vízbe, majd főzzük fel. Naponta 2-3 csészével igyunk belőle, ha fogínygyulladással, vagy bármilyen szájbetegséggel küzdünk.

Szépségápolására

Tormafőzettel dörzsöljük jól át az arcunkat, hagyjuk rajta tíz percet állni, majd öblítsük le forró tejjel. Ezután kenjük be arcunkat körömvirágkrémmel. A torma beindítja a vérkeringést és fiatalítja a bőrt.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!