Az avokádó a világ egyik legfinomabb gyümölcse (bár sokan inkább zöldségnek gondolják), a titka viszont az, hogy jól kell kiválasztani és elkészíteni. A legtöbb szupermarketben található példány bizony sokszor elég zöld, éretlen és ízetlen. Figyeljünk oda, hogy mikor megvásároljuk, ne legyen túl kemény, mert az már otthon nem fog megérni.

A guacamolét biztosan sokan próbálták már, esetleg ez a kissé bonyolult neve nem túl ismert. Az avokádó krém pirítósra kenve az egyik legfinomabb mártogatós, amit valaha kóstoltam. Bár itt is hangsúlyozni kell, hogy csak érett gyümölcsből lehet elkészíteni.
Közép-Amerikában már i.e. 5000 évvel is fogyasztották, de csak a 18. századtól kezdve lett közismertebb, így azóta terjesztik más vidékeken is. Az, hogy zöldség vagy gyümölcs inkább, már sokaknak okozott fejtörést. Mi leginkább sósan fogyasztjuk, de vannak helyek, ahol megcukrozzák és üdítővel keverik el.
Mivel nagyon sok benne a telítetlen zsírsav, leginkább azoknak ajánlott fogyasztani, akik szív-és érrendszeri, koleszterin problémákkal küzdenek.
Az avokádó egy könnyen emészthető, lúgosító étel, és arra is kiválóan alkalmas, hogy szervezetünket feltöltsük vitaminnal és ásványi anyaggal. Sok benne az A-, B-, C-, és E-vitain, kálium, magnézium, réz, mangán. Az avokádó olaj is igencsak híres, hiszen számos szépészeti termékben megtalálható, de önállóan is alkalmazhatjuk a bőr és haj szebbévarázsolása érdekében.
Az avokádó olajat a gyümölcs magjából állítják elő hidegen préseléssel. A gyümölcs mivel kevés cukrot tartalmaz, így a cukorbetegek és diétázók is nyugodtan fogyaszthatják.