Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

A savanyú káposzta leve segít megszabadulni a felhalmozódott méreganyagoktól, és mindeközben biztosítja a szükséges vitamin- és ásványi anyag mennyiséget. Kiváló antioxidáns, gyulladáscsökkentő és hatékony probiotikum-forrás.

A savanyú káposzta leve aranyat ér, hiszen erősíti a legyengült szervezetet és késlelteti az öregedési folyamatokat!

Télen hajlamosabbak vagyunk több zsíros és nehéz ételt fogyasztani, éppen ezért jó, ha a természet adta lehetőségek segítségével tehermentesítjük a szervezetünket. Iktassuk be étrendünkbe a fermentált zöldségeket és leveket, ezek közül pedig a sós vízben erjesztett savanyú káposzta az egyik legközismertebb.

Régen nagyanyáink nagy fahordókban érlelték a káposztát, azonban most kisebb mennyiségben, legyalulva, vagy reszelve is készíthetsz sós lében eltett fermentált káposztát.

Ha most nekifogsz, akkor még épp időben vagy, hiszen legalább 21 napos érlelési idő szükséges ahhoz, hogy a karácsonyra tálalhasd. Nem kell más hozzá, mint egy-két tiszta befőttesüveg, hozzá pontosan passzoló kupakkal, káposzta, himalájai vagy parajdi só és víz.

Gyaluld le a káposztát, majd nyomkodd az üvegekbe, és öntsd fel 2%-os felforralt, majd visszahűtött sós vízzel (1 liter vízhez kell egy evőkanál só). Vigyázz, hogy teljesen ellepje a káposztát a víz, ne lógjon ki sehol, mert különben könnyen megpenészedhet.

Leszorítóként használhatod a nagyobb káposztaleveleket. Ezután csavard rá jól a tetőt az üvegre, ugyanis anaerob közeg szükséges ahhoz, hogy a tejsavbaktériumok hatására minimum 16-21 nap alatt fermentálódjon.

Tedd egy tálcára a konyhába, és próbálj18-22 fok közötti hőmérsékletet biztosítani számára. Mikor elkészült, akkor mehet a hűtőbe. Fogyaszd rendszeresen a káposztát és a levét is!

A káposztalé 3 pozitív tulajdonságai!

1. Megszabadít a másnaposság kínzó tüneteitől: egy csésze káposztalé és viszlát fejfájás, hányinger, émelygés. Nem csak a kínzó tünetektől szabadít meg, hanem pótolja a szervezet számára szükséges ásványi anyagokat is.

2. Serkenti az emésztést, megakadályozza a székrekedés kialakulását: egy héten keresztül minden reggel meg kell inni egy csésze káposztalevet, és végleg megszabadít a puffadástól, emésztési problémáktól. Ha rendszeresen fogyasztasz káposztalevet, sokkal energikusabb leszel.

3. Szabályozza a vérnyomást, főleg azoknak ajánlott, akik alacsony vérnyomással küzdenek. Egy csésze káposztalé, és máris visszaáll a vérnyomás a normális szintre.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!