A burgonya egy nagyon közkedvelt eledel, az egész világon megtalálható, a legtöbb háztartásban alapélelmiszerként szerepel.
Mindannyian tudjuk, hogy hogy néz ki egy egészséges burgonya, melyik az amelyik már nem ajánlott fogyasztásra. Sokszor találkozunk olyannal is, amikor a burgonya erős zöld színű, és ezt nem feltétlenül a túl magas klorofill tartalma eredményezi.
Ha tehetjük, kerüljük a zöld burgonya fogyasztását, ugyanis káros lehet az egészségre. Tudósok megállapították, hogy a megzöldült burgonyának annyira magas a szolanin tartalma, hogy hasmenést, hányást, fejfájást, és más egyéb betegségeket is okozhat.
A zöld szín a megemelkedett klorofill szinten kívül a magas szolanin tartalomra is utal, így érdemes elgondolkozni, hogy megesszük-e a zöld burgonyát.
Alexander Pavlista, a Nebraska-Linkoln egyetem professzora elmondta, hogy egy férfi, aki száz kilót nyom, kb. 16 kiló zöld burgonyát kellenes elfogyasszon, hogy az veszélyt jelentsen számára. Oda kell figyelni azonban arra, hogyha a burgonya meg van zöldülve, akkor vágjuk ki a zöld részeket, és csak úgy együk meg.
A megvásárolt burgonyát pedig óvjuk a napos, meleg tárolóhelyektől, ugyanis így megakadályozhatjuk a túl nagy szolanin termelődést. Ha a megzöldült krumpli problémás részét kivágjuk, és a burgonya íze kesernyés, akkor semmiképpen ne együk meg.