Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

A sípoló légzés, légszomj és egyéb légúti szövődmények bárki számára ismerősek, akik asztmával küzdenek. A gyógyszerek és spray-k gyakran okoznak mellékhatásokat, így amennyire csak tudjuk, iktassuk ki az életünkből. Aki asztmás panaszokkal küzd, nem árt, ha megismer néhány jótékony élelmiszert.

asztma

A legfontosabb, amit tudni kell, hogy a gyümölcsök és zöldségek igencsak jótékonyak az asztma tüneteinek enyhítése szempontjából. Mindezek azért jók, mert kiváló antioxidáns források, sok bennük a béta-karotin, C-és E-vitamin tartalmuknak köszönhetően csökkentik az asztma okozta gyulladásokat, duzzanatokat, irritációkat.

1. Avokádó

A lista élén mindenképpen az avokádó áll, hiszen egy olyan glutation nevű vegyületet tartalmaz, amely nem csupán védi a sejteket, hanem enyhíti a szabadgyökök okozta károsodásokat is. Segíti a szervezetet megszabadítani a felgyülemlett méreganyagoktól, és megakadályozza azon idegen anyagok bejutását, melyek légszomjat okoznak. Fogyaszthatjuk salátaként, keverhetjük smoothie-hez, de önmagában is ehetjük.

2. Petrezselyemzöld

Azon kívül, hogy ételeinket díszítjük vele, jó hatással van asztmás tünetek enyhítésére is. Segít a köhögést okozó orr-és nyálkahártya váladékait fellazítani, így megkönnyíti a légzést. Ezenkívül pedig csökkenti az asztmásoknál igencsak gyakran előforduló légszomjat.

3. Friss fokhagyma

A fokhagymának igencsak sok pozitív tulajdonságát ismerjük, de jó tudni azt is, hogy asztma ellen is hatásos, hiszen sok benne a C-vitamin, és kiváló antioxidáns. A nyers fokhagymáról már számos tanulmány bizonyította, hogy képes csökkenteni a szervezetben az allergiát kiváltó hisztamint, amely az asztma okozója is.

4. Banán

Újabb kutatások bizonyították, hogy azoknál a gyerekeknél, akik napi egy banánt megesznek, 34 %-al kisebb eséllyel jelentkeznek asztmás tünetek, vagyis a sípoló légzés, fulladás érzet.

Egy kimutatás szerint a világon kb. 300 millió asztmás van, és évente mintegy 250 ezer haleset kapcsolható összes asztmás megbetegedéssel. A becslések szerint 2050-re ez a szám 100 millióra vagy még többre fog nőni.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!