A mák igencsak közkedvelt a magyar konyhában, használjuk és szeretjük is. A belőle készült olaj gazdag aminósavakban, zsírsavakban, foszforban, káliumban, magnéziumban és vasban. Csökkenti a magas vérnyomást, és hatékonyan lassítja az öregedést. Segítségével megelőzhető a trombózis és az embólia kialakulása.
Kutatások bizonyították, hogy mivel nagyon nagy a foszfortartalma, ezért igencsak hasznos a csontritkulással szemben, hiszen a foszfor felelős azért, hogy a kalcium hatékonyan beépüljön a csontokba.
Ajánlott 12—16 hónapon keresztül napi 1—1 kávéskanál mákolajat fogyasztani. A csontritkulás kezdetben semmilyen tünetet nem produkál, fájdalmat már csak akkor érzünk, mikor nagyobb a baj, amikor már kialakultak a mikroszkópikus törések a csontgerendán és csontlemezeken. Kezdjük el időben a mákolaj fogyasztását!
Magyarországon minden tizedik ember szenved csontritkulásban!