Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Sokszor találkozol vele, amikor feltöröd a tojást és nem tudod mit csinálj vele, megedd vagy kidobd? Ezt jelentik a tojás sárgáján felbukkanó piros erecskék.

Bevallom, én gyakran készítek rántottát, főleg reggelire, és számos alkalommal találkoztam már ezekkel a piros foltokkal erecskékkel. a jó hír, hogy nem kell aggódnod. A kis piros foltok, erek a tojás keletkezésekor jönnek létre a vérerek repedése által. Más szavakkal, ez egy természetes folyamat, nem kell tőle tartani.

A keletkezését befolyásolhatja a tyúk táplálkozása és életkora, de ez nincs semmilyen káros hatással arra az emberre, aki elfogyasztja. Az orvosok szerint nyugodtan megehetjük azokat a tojásokat, amelyek sárgájában ilyen kis piros erezeteket találunk. Ha mégis zavar, eltávolíthatod egy kés hegyével.

Honnan tudod, hogy milyen régi a tojás?

Egy könnyű teszttel eldöntheted, hogy milyen régi a tojás, csupán egy hideg vizes edényre van szükséged. Egy friss tojás mindig lemegy a vízzel töltött edény aljára, a régi tojás pedig mindig feljön a víz tetejére.

Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a tojás nem megfelelő tárolása igen komoly veszélyeket rejt magában. Mindig válasszunk megfelelő tárolási helyet a tojásoknak, és ha lehet fogyasszuk frissen a tyúkok ajándékát.

A tojást akár szuperélemiszernek is nevezhetjük, fontos tápanyagokat rejt magában, A, B2, B5, B6, B12, D, E, K vitamint tartalmaz, ezek mellett van benne foszfor, szelén, kalcium és cink is. Omega 3 zsírsavat is tartalmaz, aminek jelentős szerepe van a gyulladások csökkentésében, csökkenti a szívbetegségek és ízületi gyulladások kialakulásának esélyét.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!