Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

A tinktúra a gyógynövények egyik leghatékonyabb felhasználási formája. Koncentráltan találhatóak meg benne a hatóanyagok, éppen ezért sokkal hamarabb érezhetjük jótékony hatását.

Ezzel a tinktúrával könnyedén megszabadulhatunk az ekcémától, és a hajhullástól

Használjunk friss gyógynövényeket, hiszen az ezekből készült kivonatok sokkal hatékonyabbak. Szükségünk lesz a megadott adag vízzel hígított, maximum 60%-os alkoholra, vagy gyümölcspálinkára. Ne használjunk egészségügyi szeszt a tinktúra elkészítéséhez.

A gyógynövényeket 3-4 hétig kell áztatni, ez idő alatt ne tartsuk közvetlenül a napon, de biztosítsuk számára a meleg helyet. Miután elkészült, töltsük jól záródó, sötét üvegbe, semmiképp ne műanyagba. Naponta 5-10 cseppet ajánlott fogyasztani belőle. Ha külsőleg alkalmazzuk, akkor kenegessük vele a problémás bőrfelületet.

Az alábbiakban láthatjuk, hogyan kell elkészíteni a csalán tinktúrát.

A frissen szedett leveleket alaposan mossuk meg,vágjuk apró darabokra, majd tegyük egy tiszta befőttesüvegbe. Öntsünk rá 30-40%-os alkoholt, annyit, hogy ellepje a csalánt, és hagyjuk állni 14 napon keresztül. Szűrjük le egy tiszta gézen, jól csavarjuk ki a növényt is, ne hagyjunk veszni egyetlen cseppet sem.

Mire használhatjuk?

  • hajhullás ellen;
  • ekcémára, fekélyre;
  • fájdalmas tyúkszemre;
  • isiászra;
  • gombásodás ellen;
  • ideggyulladásra;

Cseppentsünk egy darab vattára belőle, és kenegessük a problémás felületet, míg látjuk a hatást.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!