KezdőlapÉletmódEgészségFél napig véd a baktériumoktól a torma

Fél napig véd a baktériumoktól a torma

-

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon, Whatsappon és a Google Hírek-en!

Sokan szeretik, sokan pedig nem a fanyarul csípő tormát, pedig számtalan ételhez kellemesen passzol az íze, és még van egy nagy előnye, hogy miért fogyasszunk rendszeresen tormát: baktérium- és vírusölő hatásának köszönhetően fél napig védve vagyunk a fránya kórokozókkal szemben.

torma

A torma voltaképpen annyira sokoldalú, hogy akár gyógynövényként, akár pedig fűszernövényként is használhatjuk. Maga a gyökérnövény a Volga és Don környékéről származik, sok esetben ártereken, nedves-vizes réteken, szántók mellett is felbukkan.

Ha egy kicsit több adag tormát veszünk magunkhoz, akkor az orrjáratainkon keresztül egy nagyon erős csípős hatást érezhetünk, mintha egészen az agyunkig hatolna. Ez a növény illóolaja, a mustárolaj, de még ezenkívül tartalmaz szinigrint és a glukonnaszturcin nevű glikozidokat is.

Van benne C-vitamin is, ami nagyon fontos, és káliummal is rendelkezik. A hosszú, vékony tormagyökereket leginkább ősszel érdemes kiszedni, nagyon jól bírják a fagyokat is, homokos ládákba elrakva akár egy évig is elállhatnak a pincében. A már említett glikozidoknak köszönhetően a torma, friss kutatások szerint igencsak hatékony antibakteriális növény.

A mustárolaj elősegíti a nyálkahártya hatékonyabb vérellátását, a kálium pedig a veseműködésben segít. Ha felső légúti megbetegedéssel küzdünk, akkor a reszelt torma mézzel összekeverve nagyon hatásos lehet, csak úgy szimplán reszelve a vese- és húgyúti fertőzések leküzdésében is remek. A lereszelt tormát ecettel keverve lehet finoman felhasználni, aki szeretné, hogy kevésbé csípős legyen, az adhat melléje apróra vágott almát is.



RSS Feed Beágyazás

Ezeket olvastad már?

    Legfrissebb

    Hirdetés

    Csemegézz

    Ez is érdekelhet