A kémhatás, vagyis a pH-érték attól függ, hogy egy adott élelmiszerben milyen arányban vannak a savak és a lúgok. A pH 7 jelzi a semleges, pH 0-7-ig a savas, míg a pH 7,1-14-ig a lúgos kémhatást.
A szervezetünk általában igyekszik megtartani a belső egyensúlyt, ami szükséges a megfelelő működéshez. Ha kibillen ez az egyensúly, akkor különböző betegségek keletkezhetnek, mint például kimerültség, a koncentráció-képesség csökkenése, fáradékonyság, csont- és ízületi betegségek kialakulása, különböző anyagcsere zavarok.
Mi az acidózis?
Azt az állapotot nevezzük acidózisnak, amikor túl sok sav, vagy túl kevés lúg van a vérben, és ennek következtében csökken a pH-érték. A vér pH-értéke enyhén lúgos, vagyis 7,45 körüli. Ha ez lecsökken, akkor inkább savasnak nevezhető. Létezik ún. metabolikus acidózis, például a cukorbetegség okozta légzési acidózis, de okozhatja vesebetegség, elhízás, kiszáradás, vagy a túlzott savas ételek fogyasztása.
Ha a pH-érték 7,35 körülire csökken, már jelentkezhetnek az alábbi tünetek:
- szapora légzés
- fáradtság, zavarodottság
- álmosság, étvágytalanság
- gyors szívverés
- sárgás bőr
A túlzott elsavasodás növelheti a csontritkulás, szívbetegség, májbetegség és a rák kialakulásának kockázatát.
Ki az, aki hajlamosabb az acidózisra?
A dohányosok, és a nem megfelelően táplálkozók, vagy akik túl sok alkoholt fogyasztanak, sokkal inkább hajlamosabbak az acidózis kialakulására.
Hogyan kerülhetjük el az acidózist?
- fogyasszunk minél kevesebb vöröshúst, finomított gabonát, tejterméket, halat, cukros és GMO élelmiszert. Az ideális táplálkozás friss, tápanyagokban gazdag zöldségekből, és gyümölcsökből áll.
- a következő élelmiszerek lúgosító hatással rendelkeznek: zeller, spárga, citrom, kelkáposzta, spenót, fehérrépa, cékla, torma, sárgarépa, rukkola, avokádó, brokkoli, káposzta, cukkini, burgonya.
Ha valaki túlzott elsavasodással küzd, ajánlott megnövelni a kalcium, D-vitamin, és magnézium bevitelt. Ezenkívül ajánlott sokat pihenni, mélyeket lélegzeni, és kerülni a stresszt.