Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!

2013-ban az Év Gyógynövényének az MGYT (Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság) Gyógynövény Szakosztályának vezetősége a máriatövist választotta. A növény tulajdonságainak feltárásával és nemesítésével számos magyarországi kutatási eredmény mutatható fel. Az elkövetkezendőkben minden évben egy-egy gyógynövényre irányul a figyelem. Lássuk, mit tud a máriatövis.

mariatovis

A máriatövis vagy szamárkóró hatásosan regenerálja a májat, kutatások eredményei szerint pedig vírusos májgyulladás esetén is jótékony lehet. Kivédi a káros anyagok hatását a májra, és segít a májsejtek szerkezetének megőrzésében.

Mivel napjainkban májunk a sok stressz és a vegyi anyagok, gyógyszerek használata következtében nagyon sok káros hatásnak van kitéve, éppen ezért talán azoknak is jó, ha máriatövist fogyasztanak, akik nem kifejezetten májbetegek. Erős méregtelenítő hatása miatt a fogyókúrázó szervezetre is jó hatással van.

A növény hatóanyagai serkentik az epetermelést, segítenek a mérgek kiürítésében és a zsírok hatékony lebontásában. Óriási antioxidáns hatása van a máriatövisnek, mely segítségével semlegesíthetjük a káros szabadgyököket is. Teaként nem nagyon használatos, mert ebben a formában hatóanyagai nehezen oldódnak ki, inkább kapszula formájában vásároljuk meg a gyógynövényboltokban.

A gyógynövény leghatásosabb részei a sylimarint tartalmazó érett magok, ezeket hasznosítják a májvédő kapszulák is. A kúra nem csak a májbetegségben szenvedőknek ajánlott, azok is nyugodtan szedjenek máriatövis kapszulát, akik hosszú ideig toxikus anyagokkal kerülnek kapcsolatba, sokáig gyógyszeres kezelés alatt állnak, vagy csak egyszerűen tenni akarnak valamit egészségük megőrzése érdekében.