Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

Leginkább gyomnövényként tekintünk rá, és ha felüti a fejét a kertünkben, maradéktalanul és azonnal meg szeretnénk szabadulni tőle. Pedig, ha egy kicsit közelebbről megismerkedünk a csalánnal, soha többé nem fogjuk irtani.

Számtalan gyógyító hatással rendelkezik, érdemes frissen teaként, főzelékként, levesként fogyasztani, és szedni belőle minél többet, hogy szárítva, teaként a téli hónapokban is gondoskodni tudjon egészségünkről.

A híres osztrák botanikus és írónő, Maria Treben, a gyógynövény gyógyászat, és az alternatív kezelési gyógymódok specialistája szerint, ha valaki jobban megismeri a csalánt, többé nem tud lemondani róla, egészen biztosan beiktatja hétköznapjaiba.

“Ha megtapasztaljuk a csalán jótékony hatásait, mindenképp szükségét fogjuk érezni a csalánkúra kipróbálásának. Évente két alkalommal, tavasszal és ősszel ajánlott egy-egy négyhetes tisztító és regeneráló csalánkúrát tartani. Naponta 2-3 csésze csalánteát kell meginni, az egyiket mindenképp reggel éhgyomorra, ébredés után, reggelizés előtt fél órával. Kis kortyokban ajánlott fogyasztani, így nagyobb a terápiás hatása” – mondta Maria Treben.

“A csalánkúra után tele leszünk energiával, úgy fogjuk érezni magunkat, hogy háromszor több energiánk és életkedvünk lesz, mint azelőtt. Ha valaki visszérproblémákkal küzd, iktassa be napjaiba a csalánteát, hiszen már egy kúra után a visszerek 98%-ban visszahúzódnak. Ajánlott a bélférgesség, és cukorbetegség esetén is csalánteát fogyasztani” – mondta a szakértő.

A csalántea-kúra az alábbi betegségek esetén is hatásos:

  • máj-, vese-, és lépbetegségek;
  • lépdaganat esetén;
  • légzőszervi megbetegedések, vagy gyomorproblémák;
  • gyomorgörcsök;
  • gyomorfekély;
  • leukémia;
  • vérbetegségek;

Ha csak a betegségek megelőzésere fogyasztjuk a csalánteát, akkor naponta egy csészével, egész évben lehet inni. Megelőzhetjük a megfázást, erősödik az immunrendszer, csökkennek az allergiás tünetek, és gyulladások is.

Ajánlott torokfájás, reuma, ekcéma, fejfájás, krónikus fáradtság, vashiány, erőtlenség esetén. Semmiképp ne főzzük a csalánt, csupán 30 másodpercig forraljuk, majd húzzuk le a tűzről, és fedjük le. Mikor kissé kihűlt, szűrjük le, és lehetőleg ízesítés nélkül fogyasszuk. Ha túlságosan erőteljesnek találjuk az ízét, keverhetjük mentával, kamillával vagy citromfűvel.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!