Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Ebben a nagy kánikulában érdemes fokozottan odafigyelni az élelmiszerek szavatosságára, hiszen könnyen gyomorrontást vagy fertőzést kaphatunk. A tojás az egyik legveszélyesebb élelmiszer, hiszen könnyen elromolhat a forró nyári napokon.

Az alábbiakban néhány olyan trükköt mutatunk, melyek segítségével ellenőrizni tudod, hogy friss-e a tojás.

Tölts meg egy magas poharat hideg vízzel, majd tedd bele a tojást. Ha lent marad a pohár alján, akkor friss, ha felemelkedik, és valamelyik szögbe eldől egy kicsit, akkor azt jelenti, hogy már nem ajánlott felhasználni.

A tojás azért emelkedik a víz felszínére, mert a benne lévő nedvesség elpárolog, és megtelik levegővel. Minél könnyebben felemelkedik a tojás, és lebeg, annál régebbi.

Törj fel egy tojást: ha a fehérje vastag rétegben takarja a sárgáját, és a sárgája szépen egyben marad, akkor friss, nyugodtan használhatod. Ha hirtelen szétfolyik a sárgája, a tojás már nem friss.

Emeld a füledhez a tojást, és enyhén rázd meg. A friss tojás esetében szinte semmilyen hangot nem fogsz hallani, viszont minél régebbi a tojás, annál nagyobb lesz belül a levegővel kitöltött tér. Egy nem túl friss tojás tompa hangon szól, ha megrázod.

A szavatossági idő ellenőrzése sem egy elhanyagolandó dolog. A tojáson feltüntetett időpontig a szállító garantálja a tojás frissességét, utána már csak a saját felelősségedre fogyaszthatod.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!