A friss nyári káposztából készült ételek ezerfélék, és ínycsiklandozóan finomak tudnak lenni. Mindenekelőtt a legjobb az lenne, ha a cikk elolvasása előtt fognánk egy kisebb fej káposztát, apróra gyalulnánk, vagy akár vághatjuk késsel is, ugyanis ezek még annyira puhák és zöldek, hogy könnyedén vagdoshatjuk, akár a salátát. Öntsünk rá egy-két kanál olívaolajat elkeverve egy kisebb pohár joghurtban, szórjunk rá friss kaprot, és élvezzük az ízeket. Pirítóssal egy könnyű nyári ebédet alkothatunk pár perc alatt. És akkor most lássuk, milyen kincsek rejtőznek a káposztában.
A káposztában annyi a vitamin, hogy felsorolni is alig lehet: nyersen sok benne a C-vitamin, de B6-, B12, D-, E-, K-vitamin tartalma sem elhanyagolandó. Mangánban, rézben, cinkben, foszforban és magnéziumban is dúskálhatunk, ha káposztalapit rágcsálunk. A benne levő kén hatására nő a szervezetben a baktériumokkal szembeni ellenállás.
A vörös káposztában több a C-vitamin, a vas és kalcium is, mint a fehérben. Jó méregtelenítő, tisztítja vért és a szervezetet is, segíti az agy és az idegrendszer működését is.
Biztosan mindenki hallott már a káposztalé kúráról, sőt sokan ki is próbálták már. Hogy mennyire hatásos, arról megoszlanak a vélemények, de az biztos, hogy vitaminnal mindenképpen felölti a szervezetet. A diéta 7 napja alatt pedig szervezetünk megtisztul a salakanyagtól, és jól, egészségesebbnek fogjuk érezni magunkat. Ha semmi mást nem eszünk, csak az előírt otthon elkészített káposztalé mennyiséget, és betartjuk a programszerű étrendet, akkor a harmadik nap után már 2-3 kiló mínuszt ígérnek.