KezdőlapÉletmódEgészségJobban sóz, akinek magasabb a vérnyomása?

Jobban sóz, akinek magasabb a vérnyomása?

-

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon, Whatsappon és a Google Hírek-en!

Az orvosok többsége egyetért abban, hogy kapcsolat van a túlzott sófogyasztás és a magas vérnyomás között. Egy nemrégiben közölt kutatás során a szakemberek arra jöttek rá, hogy a betegségben szenvedők igazából jobban szeretik a sósabb ételeket, mint a normális vérnyomással rendelkezők.

soA Sao Pauló-i Egyetem kutatói negyvennégy idős személyen végeztek vizsgálatokat. Az alanyok átlagkora 73 év volt. Közülük tizenhat személynek nem volt gondja a magas vérnyomással. A többi személy közül, akik ebben a népbetegségben szenvedtek, érdekes módon 68 százalékuk a legsósabb kenyeret választották, hiszen inkább az ízlett jobban, a normális vérnyomással rendelkezők mindössze 31 százaléka preferálta az igencsak magas sókoncentrációjú kenyeret.

Eltelt tizenöt nap és a sózott kenyérhez ízadalékot adtak: az eredmény az lett, hogy a beteg személyek csak 14 százalékának tetszett a mindennapi betevő, az egészséges alanyok közül pedig senkinek sem nyerte el a tetszését. A kutatók már azt korábban megállapították, hogy létezik genetikai hajlam, amely befolyásolja a sós ételek iránti kívánalmat, de mindenesetre figyelmeztetnek mindenkit, hogy aki jobban kívánja a sóst, kerülje valamelyest ezt a fontos, az ételeknek ízt adó ásványt, hiszen később betegségeket okozhat.

Azonban teljesen a sót sem szabad megvonnunk szervezetünktől, hiszen a sóhiánynak komoly tünetei vannak: szédülést, izomgyengeséget, görcsöket okozhat, de kritikusabb helyzetben apátiához, halálhoz is vezethet. Szervezetünknek napi 5-10 g sóra van szüksége, de ez is egyénenként változó lehet.

RSS Feed Beágyazás

Ezeket olvastad már?

    Legfrissebb

    Hirdetés

    Csemegézz

    Ez is érdekelhet