KezdőlapÉletmódEgészségKészíts gyermekláncfűből mézet! Ezt neked is muszáj kipróbálni!

Készíts gyermekláncfűből mézet! Ezt neked is muszáj kipróbálni!

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Parkok, terek, kertek, erdők és útszélek tele vannak a csodálatosan sárga, sokak által leginkább csak gyomnövényként számontartott gyermekláncfűvel. Ismerjük meg, hiszen számtalan jótékony hatása van, és szedjünk belőle minél többet, hogy télire is tudjuk elraktározni.

gyermeklancfu-mez

Érdemes olyan kertekben szedni, ahol tisztább a környezet, így elkerülhetjük, hogy a kipuffogók szennyeződése bekerüljön a szervezetünkbe. A gyermekláncfű számtalan formában alkalmazható, a gyökerétől a virágáig minden porcikája fogyasztható.

Az alábbiakban azt mutatjuk be, hogyan készül a csodálatos gyermekláncfű szirup vagy más néven mézszirup. Azt már rögtön az elején eláruljuk, hogy semmi köze sincs a hagyományos értelemben vett mézhez.

Hozzávalók:

  • 200 gramm pitypangvirág (kb. 2-3 összetett marokkal),
  • 800 ml víz,
  • 1 kg cukor,
  • 1 citrom,
  • 1 csipet szegfűszeg.

Elkészítés: A vizet tegyük fel forrni, majd kavarjuk bele a cukrot. Lassú tűzön addig kevergessük, amíg az elolvad. Ekkor tegyük bele a vékony szeletekre vágott citromot, a pitypangot és a szegfűszeget.

Fedjük le, és vegyük nagyon kicsire a lángot, majd addig hagyjuk ott, amíg bugyborékolni kezd. Vegyük le a tűzről, és lefedve hagyjuk állni egy napig. Ne hagyjuk, hogy forrjon, hiszen a hőkezeléssel elpusztulnak belőle az értékes tápanyagok. Másnap megint felmelegítjük, és leszűrjük. A keletkező „mézet“ töltsük jól záródó üvegekbe, és tegyük meleg dunsztba.

Egész évben használhatjuk süteményekre, desszertekhez, vízzel feltöltve finom üdítőként.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Ez is érdekelhet